ЕкономікиПолітикаТуреччинa

Екс-голова ЦБ Туреччини різко розкритикував рішення щодо валютних запасів банків

Колишній голова Центрального банку Туреччини Дурмуш Йилмаз розкритикував рішення монетарних політиків, які підняли плату за депозити в іноземній валюті, утримувані банками від імені своїх клієнтів.

Політика ЦБ може означати, що банки в Туреччині незабаром можуть припинити пропонувати процентні ставки по доларах і євро і, можливо, навіть доведеться стягувати зі своїх клієнтів комісію за зберігання валют від їх імені, вважає Йилмаз.

Він також вказує, що підхід монетарної влади невірний, тому що турки тримають іноземну валюту не для того, щоб робити гроші, а скоріше тому, що вони не довіряють Лірі і хочуть захистити себе від руйнівних наслідків інфляції, повідомляє Sözcü. Це проблема, яку турецька влада повинна вирішити, додає Йилмаз.

Видання вказує, що центральний банк Туреччини збільшив так звані нормативи валютних резервів на 300 базисних пунктів для всіх валютних депозитів незалежно від терміну їх погашення в рішенні, опублікованому у вихідні дні. Це звинувачення, ймовірно, змусить банки залишити більше своїх доларів і Євро у регулятора.

Нагадаємо, що ЦБ витратив десятки мільярдів доларів своїх валютних резервів на підтримку ліри в цьому році, а це означає, що зараз кошти знаходяться на низькому рівні. На початку травня курс ліри опустився до рекордно низького рівня — 7,269 за долар. З тих пір він зміцнився і тримається на позначці 6,85 проти американської валюти, частково завдяки обіцянці регіонального союзника Катару надати Центральному банку мільярди доларів валютних свопів.

Додамо також, що Йилмаз займав пост керуючого Центральним банком з 2006 по 2011 рік і в даний час є парламентарієм від опозиційної «хорошої партії».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button