ПолітикаСвіт

Туреччина вимагає екстрадиції 807 послідовників Гюлена з 105 країн

Туреччина звернулася з проханням про екстрадицію 807 членів руху Фетхуллаха Гюлена, обвинуваченого турецькою владою в організації невдалої спроби державного перевороту, в 2016 році, з 105 країн, більше половини з яких припадають на Сполучені Штати і Європу.

Згідно з даними видання Sabah, турецька влада вимагає повернути 156 послідовників Гюлена з США і 257 з країн Європейського Союзу. Рух Гюлена категорично заперечує будь-яку причетність до невдалого путчу.

Треба сказати, що з країн Європи, 77 запитів про екстрадицію були подані до Німеччини, 64 до Греції і 36 до Бельгії, зазначає видання.

ЗМІ підкреслюють, що більшість західних урядів скептично ставляться до вимог Туреччини. США неодноразово відхиляли прохання Туреччини про видачу 79-річного ісламського священнослужителя і лідера Руху — Фетхуллаха Гюлена, посилаючись на відсутність доказів його причетності до спроби заколоту.

В якості причини для відмови європейські політики часто посилаються на побоювання з приводу порушення прав людини в Туреччині і висловлюють сумніви щодо доступу підозрюваних до справедливого суду.

Однак деякі країни виявилися більш сприйнятливими до запитів Туреччини. Агенти турецької розвідки в 2018 році успішно вивезли громадян Туреччини з багатьох країн, включаючи Косово, Азербайджану, Камбоджі і Пакистану в минулому році, іноді без судового розгляду.

Нагадаємо, що у 2018 році уряд Туреччини провів екстрадицію турецьких опозиційних журналістів на території України.

ГПУ, Мін’юст та СБУ не готуються видавати опозиційного турецького журналіста Юнуса Ердогду

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button