Світ

«Сили, розташовані в Нахічевані, мають для Баку велике значення»

На питання "Голос Вірменія" відповідає генеральний директор Міжнародного інституту розвитку наукового співробітництва (МІРНаС), політолог, автор ІА РЕГНУМ Аріф АСАЛИОГЛУ.

На питання “Голос Вірменія” відповідає генеральний директор Міжнародного інституту розвитку наукового співробітництва (МІРНаС), політолог, автор ІА РЕГНУМ Аріф АСАЛИОГЛУ.

– Шановний пане Асалиоглу! За підсумками 8-го засідання Ради стратегічного співробітництва високого рівня в лютому в Баку Ільхам Алієв заявив: “у всіх процесах, що відбуваються в даний час в регіоні, азербайджанська держава і азербайджанський народ однозначно знаходяться поруч з турецькою державою і народом. “Туреччина є країною, що надає Азербайджану найбільшу підтримку в світовому масштабі. У свою чергу мушу зазначити, що у всіх питаннях, на всіх міжнародних аренах Азербайджан завжди підтримує праву справу Туреччини”. Як повинна реагувати, по-вашому, на такі велелюбні пасажі Москва, і як розуміти тих російських політологів, які Азербайджан представляють російському суспільству єдиним союзником Росії на Південному Кавказі?

– Регіональний вплив Азербайджану обумовлений запасами газу і нафти в Каспійському морі. Але транспортування цих ресурсів на світові ринки буде проводитися або через Росію, або через Туреччину. Баку не хоче щодо цього питання бути залежним тільки від Москви. Проект TANAP між Анкарою і Баку вигідний для обох країн. Баку знову намагався співпрацювати з Тегераном з питання транспортування нафти і газу. Але там процес виявився більш складним і не повністю виправдав їх очікувань.

Судячи із заяв Азербайджанських державних діячів, Анкара не є для Баку заміною Москви. Точно так само і для Анкари. Таким чином, тут відіграють роль прагматичні підходи країн. З тим, на чию користь буде прийнято підсумкове рішення, і будуть розвиватися подальші відносини. Але створення альтернативного каналу завжди є кращим методом у відносинах країн.

Транспортування азербайджанської нафти в Чорне море і в Європу через Туреччину стала відправним пунктом у відносинах Баку і Анкари.
Однак всі ці події не впливають негативно на відносини між Анкарою і Москвою. Тому що існують дуже важливі деталі, які спонукають Туреччину чинити тиск на стратегічні відносини з Росією. Серед них те, що Росія є одним з головних гравців на світовій політичній арені. Росія, завдяки своїй величезній території на Євразійському континенті, володіє найзначнішою силою. До того ж, через свою геополітичну вагу вона здатна будувати особливі відносини з такими наддержавами, як США, Китай і ЄС. Багаті природні ресурси, в основному нафта і природний газ, також сприяють тому, що Росія відіграє ключову роль у світовій енергетичній політиці. У той же час Росія є одним з п’яти постійних членів Ради Безпеки Об’єднаних Націй (РБ ООН), займаючи привілейоване становище у світовій політиці в порівнянні з іншими країнами. З іншого боку, Росія-одна з небагатьох країн, які здатні на проектування сили в глобальному сенсі, оскільки вона є однією з двох провідних ядерних держав разом з США… Анкара не може ігнорувати цю силу і позицію Москви.

Наш колега – Станіслав Тарасов вважає, що на Заході за президентами Туреччини і Азербайджану Реджепом Таїпом Ердоганом і Ільхамом Алієвим закріплений імідж авторитарних правителів, не здатних вирішити демократичними політико-дипломатичними засобами курдське питання в першому випадку і вірменський — у другому. Ви згодні з такою постановкою питання?

– Це проблема, яку Турецька Республіка, проголошена після краху Османської імперії, не може або не намагається вирішити протягом практично 100 років. Перед людьми, від яких залежала подальша доля і розвитку нової держави, постало питання про національне самовизначення. У країни було 3 Шляхи:

– Ісламський шлях розвитку (або ” шлях умми»);

– Османський шлях розвитку (або зарахування себе до країн Османської групи);

– Шлях створення народної держави.

Новим урядом був обраний третій варіант, внаслідок чого в країні почався процес “тюркізації”. Турецька держава, Великі національні збори Туреччини, турецький народ. Саме тоді слова “Туреччина» і “турецький” були висунуті на передній план, для додання їм більшої значущості в період виникнення нової турецької нації.

Таким чином, курди, вірмени та інші народи були асимільовані. Їхні мови були заборонені. Назви міст і сіл, в яких люди жили протягом багатьох століть, змусили перейменувати, піддали асиміляції. Навіть імена людей просили змінити. Інші народи, крім турків, були схильні до тиску. З ними стали поводитися як з нижчим класом.

Звичайно, це неправильно. І уряд досі продовжує робити цю помилку. Коли влада потрапляє у важку ситуацію через економічні або будь-які інші проблеми в країні, у народу починають загострюватися національні почуття, і ворожість по відношенню до курдів і вірмен посилюється.

Від цієї неправильної політики в кінцевому підсумку постраждали всі. Це негативно позначилося і на курдах, і на турках. Але уряд продовжив цю політику. Так що уряд сам розпалює цю ворожнечу. На жаль, це призвело до проблем у суспільстві.

– У Вірменії вважають, що в Нахічевані (Нахіджевані) стоїть багатотисячний експедиційний корпус Туреччини, на озброєнні якого сучасні ударні, а не оборонні системи. Азербайджан має на цій території окрему загальновійськову армію. Йдеться про близько 20-40 тисяч військовослужбовців ЗС Азербайджан. Тепер питання: в ім’я чого такі величезні витрати на утримання такої значної військової сили, якщо у них немає інших цілей?

Турецькі ЗМІ повідомляють, що Туреччина готова поставити Азербайджану озброєнь на 200 мільйонів Турецьких лір. У тому числі – новітній танк “Алтай” , БПЛ “Байрактар”, штурмові гелікоптери та боєприпаси. Вважається, що ці поставки істотно змінять баланс сил в регіоні і дадуть шанс Азербайджану вирішити конфлікт навколо Нагірного Карабаху в короткий час. Чи можна вважати, що Туреччина йде ва-банк, не зважаючи на позицію країн Мінської групи ОБСЄ? Чи це така інтерпретація принципу “нуль проблем з сусідами”?

– За останнє десятиліття відносини між Туреччиною і Азербайджаном стали військовим союзом, що призвело до зміни стратегічної рівноваги на Південному Кавказі. Цей високий рівень відображає нову регіональну реальність, враховуючи недавні бойові досягнення Збройних Сил Азербайджану і прориву в оборонній промисловості Туреччини.
Оборонні відносини між Туреччиною і Азербайджаном засновані на двох основних правових рамках. По-перше, співпраця на підставі домовленості 1990-х років, яка дозволила азербайджанським військовослужбовцям навчатися в Туреччині. По-друге, і це важливіше, в 2010 році було прийнято угоду про стратегічне партнерство і взаємну допомогу. Можна сказати, що міжнародно-правова основа, про яку йде мова, підвищує турецько-азербайджанські відносини до рівня двостороннього Союзу. На підставі другої статті цієї угоди, яка посилається на статтю 51 Статуту Організації Об’єднаних Націй, що регулює право на законність самооборони, де говориться, що, якщо одна зі сторін (Туреччина чи Азербайджан) піддасться нападу третьої країни або країн, то буде створена загальний проект з безпеки і оборони.

Серед вищезазначених військових подій виділяються навчання ВПС винищувачів Tur-Az Kartalı і Tur-Az Şahini, що проводяться в останні роки. Ці вражаючі навчання, в яких літають літаки, такі як Міг-29 і Су-25, пов’язані з ВПС Азербайджану, а також F-16 та інші платформи турецьких ВПС, мають вирішальне значення для розвитку оборонних потужностей обох країн. Судячи з новин, навчання проводилися за великим сценарієм, в яких були виконані такі завдання, як «повітря-повітря» і «повітря-земля».

Слід також згадати про діяльність 3-х армій, пов’язаних з турецькими Сухопутними військами, на підтримку азербайджанських військ в Нахічевані.

Багато міжнародних досліджень в галузі військових наук показують, що найвищий бойовий рівень Збройних Сил Азербайджану – це спеціальні армійські сили, розташовані в Нахічевані. Раніше вони називалися 5-м корпусом. Вони були призначені для проведення спільних операцій. Війська в Нахічевані також відіграють важливу роль в оборонному плануванні Азербайджану. Тому що в разі будь-якого конфлікту вони можуть змусити вірменські сили вести війну на двох фронтах і чинити тиск на тил. Це, в свою чергу, означатиме порушення лінії постачання і резервних сил, необхідних для підтримки Вірменських військ, розташованих на лінії фронту.

Таким чином, сили, розташовані в Нахічевані мають велике значення для Баку. Саме в цьому регіоні сили 3-ї армії, які пов’язані з турецькими збройними силами, виконують життєво важливе завдання в підготовці, матеріально-технічній підтримці та задоволенні інших критичних потреб азербайджанських військ.

Адміністрації Алієва вдалося створити вкрай численну і ефективну військову інвентаризацію. А ще важливіше те, що, з одного боку, він збільшив кількість країн-постачальників озброєнь, а, з іншого боку, йому вдалося поставити свою співпрацю з Анкарою і турецькими збройними силами на плідний грунт. У всіх зазначених аспектах модернізація оборони Азербайджану досягла незаперечного рівня на території Південного Кавказу.

Крім всіх технічних параметрів і стратегічних завдань в області військової безпеки, оборони і військових наук Туреччини та Азербайджану, найважливішою рушійною силою відносин двох країн є сприйняття загального національного самовизначення. Це важливо, тому що воно широко визнано в літературі, де культурні фактори відіграють вирішальну роль у плануванні спільних операцій і спільної оборони. Крім того, той факт, що двосторонні навчання тривають без затримок, також вказує на зростаючу згуртованість між Збройними силами обох країн. Таким чином, дві держави, схоже, створили для нього конкретну військову реальність, засновану на схожій народності. Ця ситуація, очевидно, забезпечує підтримку політичної позиції обох державних лідерів.

Тут вступає в гру поняття національної народності, яка згадується в другому питанні. Анкара не бере до уваги курдів з 15 мільйонним населенням, які є турецькими громадянами, але витрачають великі гроші на Баку, надаючи військову допомогу. Це суперечливе питання.

Джерело: Голос Армени

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button