Туреччинa

Хлопчик, який боровся з турецькою владою, помер від раку

Хлопчик, який боровся з турецькою владою, щоб бути з батьками, помер від раку.

9-ти річний хлопчик, який боровся з раком, протягом декількох місяців проводив кампанію проти влади для возз’єднання зі своїми батьками, помер у четвер від своєї хвороби. Про тяжке становище Ахмета Атака, що страждає остеосаркомою (рак кісток), стало відомо в Туреччині і за кордоном завдяки соціальним мережам.

Батько Ахмета, Харун Реха Атачі, колишній учитель, був звільнений відповідно до указу про надзвичайний стан і перебував у в’язниці в очікуванні суду за звинуваченням у тероризмі, яке пов’язане з його передбачуваним членством або підтримкою руху Ґюлена.

Його мати, Зекійе Атачі, також звинуватили за аналогічними пунктами.

Звинувачення виникли в результаті широкого переслідування режимом в Анкарі після невдалого державного перевороту в липні 2016 року.

Зекійе не дозволили супроводжувати сина, якого лікували за новим методом «імунотерапія» в медичному центрі, Кельні, Німеччина, через заборону на поїздку та пред’явлених їй звинувачень.
Погіршення здоров’я Ахмета, а також заборона матері виїхати за кордон через політичні звинувачення в Туреччині, спонукали багатьох зібрати гроші для фінансування лікування хлопчика в Німеччині.

Було зібрано п’ятдесят тисяч євро на лікування в Німеччині, і в січні хлопчик зміг полетіти на лікування, хоча і без матері.

Після місячної кампанії активістів, серед яких були такі як: прокурдської депутат Омер Фарук Гергерліоглу, турецька правозахисниця Наталі Авазян і турецька співачка Халюк Левент, заборона на поїздку Зекійе Атачі був знятий, і вона змогла приїхати до свого сина 3 березня.

Після спалаху COVID-19 Ахмет покладав великі надії на приїзд свого батька, який знаходиться у в’язниці, оскільки в усьому світі багато країн тимчасово звільняли ув’язнених. Очікувалося, що Туреччина піде на цей приклад і звільнить свої переповнені тюрми. Проте, спірний законопроект про звільнення, схвалений депутатами від правлячої партії АК, виключив зі списку тих, хто був поміщений у в’язницю за звинуваченням у тероризмі.

27 березня Ахмет зміг побачити свого батька в тюрмі всього п’ять годин після інтенсивного кампанії в соціальних мережах, що закликає турецький уряд звільнити батька.


Харун Атач перебуває в попередньому ув’язненні з березня 2018 року.

Через заборону на виїзд за кордон Зекійе Атак протягом місяця боролася за отримання паспорта, щоб супроводжувати сина для лікування до Німеччини.

Проте зі слів матері, рак розповсюдився по всьому тілу дев’ятирічного хлопчика, що призвело до іх стрімкого повернення додому.

Багато людей висловили свої співчуття в зв’язку із загибеллю Ахмета Атача.


«Ахмет помер. На наших очах. Мені так сумно», – написав у Твіттері депутат ісламістської опозиційної партії «Фелісіті » (СП) Абдулкадіра Карадуман.


«Ахмет покинув нас. Він покинув свою матір, брата і батька, спілкуванням з яким він не встиг насититися. Ми зробили все, що могли, щоб привести до нього батька [ув’язненого]. Але прокурор сказав, що він може звільнити батька тільки вранці. Батько сумував за сином », – написав у Твіттері народний депутат Демократичної партії Гергеліроглу.

«Дев’ятирічний хлопчик сказав:« Дякую за все.» і помер », написав у Твіттері колишній депутат Республіканської народної партії (ТНС) Бариш Яркадаш.


Анкара звинуватила імама Фетхуллах Гулена в організації невдалого державного перевороту 2016 року і почала розправу з його за останні чотири роки.

Епідемія в Туреччині: Європарламент критикує звільнення тисяч в’язнів, окрім політичних

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button