Туреччинa

Проблема тортур у Туреччині залишається дуже гострою

«Скільки скарг поступило у відповідні органи влади з приводу випадків жорстокого ставлення, насильства та нелюдських умов, під які підпадають заарештовані, засуджені та їхні родичі, а також на право на медичне обслуговування?»

Міністерство юстиції Туреччини заявило, що з 1 жовтня 2019 року ув’язнені подали 396 скарг на тортури та жорстоке поводження. Ця заява прозвучала у відповідь на парламентський запит, який було подано минулого року депутатом від Республіканської народної партії (РНП) Сезгіном Танрикулу. Запит парламентаря був таким: «Скільки скарг поступило у відповідні органи влади з приводу випадків жорстокого ставлення, насильства та нелюдських умов, під які підпадають заарештовані, засуджені та їхні родичі, а також на право на медичне обслуговування?»

У своїй заяві Міністерство юстиції також відмітило, що адміністрації в’язниць Туреччини без попередження перевіряються наглядовими комісіями, а також такими органами, як Інститут з прав людини й рівності Туреччини (TIHEK), Комісаром Ради Європи з прав людини та Робочою групою ООН з незаконних затримань. «Компетентні органи поінформовані щодо проблем і недоліків, пов’язаних із здоров’ям та умовами утримання заарештованих і засуджених, а також із внутрішньою безпекою й процедурами їх розгляду  та передачі у вищі інстанції», – заявили в міністерстві, а також відмітили, що при Головному управлінні виконання вироків і утримання під охороною (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü) був створений спеціальний підрозділ з боротьби із тортурами та поганим поводженням.

Разом із тим, звіти правозахисних організацій наголошують на тому, що в останні роки ситуація з тортурами та жорстким поводженням у Туреччині значно погіршилась. В опублікованому відділом Асоціації з прав людини (IHD) у м. Діярбакир звіті йдеться про те, що в період з 2016 по 2019 роки спостерігається зростання у понад півтора рази кількості скарг на тортури й погана поводження порівняно з періодом 2010-2015 років. У звіті відмічається, що у 2010-2015 роках середня кількість зафіксованих правозахисниками скарг на тортури й погане поводження складало 55, а вже у 2016-2019 роках воно зросло до 90. Й це лише частка подібних злочинів, які мають високу прихованість, особливо в світлі того, що у 45 процентах випадків тортури й жорстоке поводження застосовувалось тюремними наглядачами, а у 39 процентах випадків – поліцейськими. У значній більшості жертвами тортур і жорстокого поводження ставали особи, які були затримані або ув’язнені з політичних мотивів. Турецькі правозахисники наголошують, що основною причиною зростання випадків тортур і жорстокого поводження є безкарність офіційних осіб, причетних до цих злочинів.

Отже, наголошуємо, що у доповіді Держдепартаменту США за 2019  рік по країнах, опублікованій у травні поточного року, про дотримання прав людини в Туреччині зазначається, що убивства, підозріла смерть людей, які перебувають під охороною, й тортури є одними з основних пунктів у довгому списку порушень прав людини в країні.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button