ЕкономікиПолітикаСвітТуреччинa

Турецька ліра знову впала через вибори в США

У зв'язку зі стурбованістю інвесторів щодо можливих розбіжностей у зв'язку з результатами виборів в США, в середу Турецька ліра намітила тенденцію до зниження, слабшавши разом з іншими валютами ринків, що розвиваються.

Ліра подешевшала на 1,3% до 8,5066 за долар, наблизившись до рекордного мінімуму 8,5456, зафіксованого у вівторок. Однак становище турецької ліри набагато краще, ніж у мексиканського песо і південноафриканського Ренда, які впали на 2,9% і 1,9% відповідно, відзначає Ahval.

Перемога президента США Дональда Трампа допоможе розвіяти побоювання, що проти Туреччини можуть бути накладені санкції за закупівлю у Росії ракет ППО С-400. Туреччина минулого місяця провела випробування С-400, що спонукало Пентагон і Держдепартамент попередити Анкару утриматися від активації системи, нагадує видання.

Трамп, який заявив на прес-конференції в середу, що він виграв вибори «за жеребом», раніше не підтримав зусилля законодавців США ввести санкції щодо Туреччини, союзника по НАТО, за поставку С-400 в минулому році. За словами колишнього радника з національної безпеки Джона Болтона, він також намагався закрити кримінальну справу проти турецького державного кредитора Halkbank за звинуваченням у порушенні санкцій США щодо Ірану.

В ході виступу перед журналістами в Білому домі, президент США пригрозив звернутися до Верховного суду, якщо за офіційними результатами виборів переможцем стане кандидат від демократів Джо Байден. Як показали попередні підрахунки і екзит-поли, Трамп здобув перемогу у великому штаті Флорида і випереджає свого суперника на ключових полях битв у Вісконсині і Пенсільванії.

«Затримки або відсутність чіткого результату продовжують невизначеність і підвищують ймовірність того, що результати виборів в США будуть юридично оскаржені. Таким чином, волатильність валют ринків, що розвиваються, ймовірно, залишиться високою», – йдеться в статті Bloomberg від стратегів Barclays, в тому числі Еммануеля Кау.

Турецька ліра в цьому році опустилася до рекордних мінімумів через побоювання з приводу можливих санкцій США і після того, як Центральний банк зберіг базову процентну ставку нижче рівня інфляції, наголошується в матеріалі. Продажі валюти прискорилися минулого тижня після того, як особи, що визначають грошово-кредитну політику, несподівано залишили процентну ставку без змін на рівні 10,25%, замість цього віддавши перевагу посилити грошово-кредитну політику іншими способами.

Разом з тим акції Halkbank виросли на 3,1% до 5,04 ліри, оскільки деякі трейдери зробили ставку на перемогу Трампа. Halkbank може зіткнутися зі штрафами на мільярди доларів, якщо прокуратура Нью-Йорка виграє справу проти кредитора. Нагадаємо, що Окружний суд Манхеттена в жовтні минулого року звинуватив Halkbank в участі в схемі з ухилення від багатомільярдних санкцій.

Основний індекс турецьких акцій BIST-100 виріс на 1,2% до 1,163 пункту.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button