ЕкономікиСвітТуреччинa

Купівельна спроможність турків відстає від середнього показника по ЄС на 38%

Купівельна спроможність в Туреччині на 38% нижче середнього показника по Європейському Союзу, повідомляє Turkish Minute з посиланням на нещодавно опубліковані дані турецького статистичного інституту (TurkStat).

Купівельна спроможність в Туреччині на 38% нижче середнього показника по Європейському Союзу, повідомляє Turkish Minute з посиланням на нещодавно опубліковані дані турецького статистичного інституту (TurkStat).

За індексом фізичного обсягу валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення, вираженому в Стандартах купівельної спроможності (PPS), Туреччина відстає від середнього показника по Європейському Союзу в 100% — результат становить 62%, йдеться в прес-релізі під назвою «Паритет купівельної спроможності, 2020».

Дані, наведені в прес-релізі, ґрунтувалися безпосередньо на розрахунках Євростату і включали 27 країн ЄС і три країни Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) (Швейцарію, Ісландію і Норвегію), а також п’ять країн-кандидатів (Туреччина, Північна Македонія, Чорногорія, Сербія та Албанія), одну потенційну країну-кандидата (Боснія і Герцеговина) і Великобританію.

Люксембург очолив список з 263 балами, в той час як Албанія опинилася внизу з 30, повідомив TurkStat.

«ВВП Люксембургу на душу населення на 163% вище середнього показника по ЄС-27, тоді як у Албанії на 70% нижче середнього показника по ЄС-27», — вказується в доповіді.

Відзначається, що фактичне індивідуальне споживання (AIC) на душу населення, що розглядається в якості альтернативного показника рівня економічної активності, в Туреччині склало 68%, що на 32% нижче середнього показника по ЄС, який становив 100%.

Видання підкреслює, що AIC, який використовується для опису матеріального добробуту домашніх господарств, складається з товарів і послуг, фактично оплачених або придбаних споживачами, а також надаються урядом або некомерційними організаціями (освіта, охорона здоров’я тощо).

Індекс рівня цін є показником купівельної спроможності національних валют відповідно до курсів конвертації валют, йдеться в прес-релізі. У ньому говориться, що якщо індекс рівня цін в країні вище 100, країна вважається відносно «дорогою» в порівнянні з середнім показником по порівнюваній групі країн, а якщо він нижче 100, то він відносно «дешевий» в порівнянні з порівнюваною групою.

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button