ПолітикаТуреччинa

Шість турецьких опозиційних партій підпишуть угоду про відновлення парламентської демократії

Шість турецьких опозиційних партій готові підписати угоду, спрямовану на відновлення парламентської системи в Туреччині, повідомляє Ahval.

Шість турецьких опозиційних партій готові підписати угоду, спрямовану на відновлення парламентської системи в Туреччині, повідомляє Ahval.

За даними видання, обмеження президентського терміну до семи років і виконавчі повноваження президента також входять до числа цілей проекту угоди.

Згідно з документом, позиція президента буде політично неупередженою, і він або вона не зможе повернутися до активної політики після закінчення терміну повноважень.

За наявними даними, шість опозиційних партій, включаючи основну опозиційну Народно-Республіканську партію (НРП), почали серію зустрічей з метою узгодження загального набору політичних принципів до кінця року. Переговори вже почалися, а тим часом опитування громадської думки свідчать про зниження підтримки президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і його Партії справедливості і розвитку (ПСР) серед виборців напередодні виборів, намічених на 2023 рік. Нагадаємо, що Ердоган отримав широкі президентські повноваження в 2018 році.

Опозиційні групи в ході обговорення також приділяють увагу незалежності судової влади, засобів масової інформації та наукових кіл, законам, що регулюють вибори і політичні партії, а також зміцненню демократії і поділу влади.

Офіційні особи партій також в принципі погодилися знизити виборчий поріг, необхідний для проходження в парламент, з 10% до 3%, призначити Раду міністрів з членів парламенту і забезпечити незалежність судової системи і прийняття судових рішень, повідомляється в статті.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button