ЕкономікиТуреччинa

Річна інфляція в Туреччині може прискориться до 21%

Після падіння турецької ліри до історичного мінімуму середній прогноз 15 економістів на листопад в опитуванні Reuters склав 20,7%, що стане найвищим рівнем за три роки.

Після падіння турецької ліри до історичного мінімуму середній прогноз 15 економістів на листопад в опитуванні Reuters склав 20,7%, що стане найвищим рівнем за три роки.

Економісти прогнозували збільшення інфляції в діапазоні від 19,3% до 21,06%, уточнюється в статті Turkish Minute.

Згідно з опитуванням, на яке посилається видання, місячна ставка прирівнюється до 3% при прогнозі від 1,8% до 3,3%.

За повідомленням Reuters, загальна інфляція підвищується через зростання цін на харчові продукти, такі як хліб, орендна плата і паливо, а також через зниження курсу ліри до рекордно низького рівня. Остання обставина пов’язана з тим, що центральний банк Туреччини продовжив цикл пом’якшення, незважаючи на зростаючі інфляційні очікування.

Інфляція в Туреччині виражається двозначними числами і значно перевищує аналогічні показники країн, що розвиваються протягом більшої частини останніх чотирьох років, підриваючи доходи турків і скорочуючи підтримку Ердогана.

Раніше в жовтні інфляція підскочила на 19,89% в річному численні і на 2,39% в місячному.

Ерол Гюркан, економіст Yatırım Finansman, відповів на запитання Reuters про те, коли інфляція досягне піку, сказавши, що це може статися в першій половині 2022 року.

«Річний індекс споживчих цін може досягти пікового рівня в першій половині наступного року (можливо, в травні) на рівні 27%, проте слід зазначити, що ризики підвищуються, і піковий рівень може скласти більше 30%», — пояснив Гюркан.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button