ЕкономікиТуреччинa

Ердоган після рекордного обвалу турецької ліри заявив про вірний шлях

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв продовжити зниження ключової ставки на тлі рекордного обвалу курсу турецької ліри по відношенню до долара. Виступаючи в парламенті перед фракцією правлячої Партії справедливості і розвитку, він заявив, що країна в питанні грошово-кредитної політики знаходиться на вірному шляху, а з тими, хто захищає високу ставку, йому не по дорозі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв продовжити зниження ключової ставки на тлі рекордного обвалу курсу турецької ліри по відношенню до долара. Виступаючи в парламенті перед фракцією правлячої Партії справедливості і розвитку, він заявив, що країна в питанні грошово-кредитної політики знаходиться на вірному шляху, а з тими, хто захищає високу ставку, йому не по дорозі.

За словами глави держави, висока ставка (станом на 17 листопада становить 16 відсотків) є народною бідою, і влада повинна її вирішити. Саме вона, впевнений Ердоган, залишається причиною високої інфляції, від якої страждає населення.

Він пообіцяв продовжувати знижувати ставку до тих пір, поки перебуває на своїй посаді. Президент нагадав, що розвинені країни світу, наприклад, США та Ізраїль, опускають ставки.

В уявленнях Ердогана висока ставка, що ускладнює кредитування економіки, заважає економічному зростанню і сприяє інфляції. У середині жовтня президент звільнив чергових високопоставлених чиновників турецького ЦБ, які проголосували проти зниження ставки. Після цього регулятор опустив параметр на 2 процентних пункти.

Експерти відзначають, що фактично можна говорити про втрату Центробанком незалежності, а також очікують, що турецька ліра продовжить падіння. У середу, 17 листопада, валюта другий день поспіль побила антирекорд. Долар на максимумі торгувався на рівні 10,56 ліри. Таким чином, за місяць турецька валюта подешевшала на 14 відсотків, а за рік вона втратила третину вартості.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button