ПолітикаТуреччинa

Туреччина: Політики та мафія створюють державу в державі?

Про зв'язки високопоставлених турецьких політиків з ватажками мафіозних структур в минулому нечасто ставало відомо так багато, як зараз. Що за цим криється?

Про зв’язки високопоставлених турецьких політиків з ватажками мафіозних структур в минулому нечасто ставало відомо так багато, як зараз. Що за цим криється?

Після спроби державного перевороту в 2016 році масових арештів в’язниці в Туреччині виявилися абсолютно переповненими. В таких умовах ризик зараження коронавірусом був особливо високий. Минулого року уряд відреагував на складну ситуацію: Закон про амністію дозволив достроково звільнити близько 90000 ув’язнених. При цьому безліч журналістів і представників опозиції, а також ув’язнених з хронічними захворюваннями залишили за гратами, в той час як інші ув’язнені, в тому числі відомий ватажок мафіозного угруповання Алааттін Чакиджі, вийшли на свободу. Чакиджі на волі з квітня 2020 року.

В кінці жовтня 2021 року був звільнений ще один з лідерів турецького злочинного світу Курсад Йилмаз. Він був засуджений до 66 років позбавлення волі, в тому числі за вбивство, створення злочинного угруповання і підбурювання до вбивства мера. Однак після подачі клопотання про перегляд справи він був несподівано звільнений після 17 років тюремного ув’язнення. Обидва злочинці є вихідцями з правоекстремістського середовища-ультраправої організації («Ülkücü») або «ідеалісти», яка в Німеччині відома як «Сірі вовки». Особливо в 70-і роки минулого століття вона прославилася в Туреччині жорстокими актами насильства, підпалами і вбивствами.

Зустрічі босів мафії з главою партії турецьких націоналістів.

Відразу після звільнення Чакиджі відвідав Девлета Бахчелі, главу ультраправої Партії націоналістичного руху, яка є молодшим партнером партії ПСР президента Ердогана в турецькому уряді і політично близька до «сірих вовків». Незабаром після зустрічі мафіозі в декількох публікаціях в соціальних мережах обрушився на лідера найбільшої опозиційної сили-Республіканської народної партії – Кемаля Киличдароглу за критику його звільнення. В одному з текстів він відкрито погрожував лідеру опозиції посадити його на кол. Йилмаз після свого звільнення також зустрівся з Бахчелі. Офіційний акаунт Партії націоналістичного руху в Twitter відразу після зустрічі опублікував спільне фото, зроблене в офісі Бахчелі.

«Держава в державі» знову повернулася?

Близькість політики і злочинного світу нагадує багатьом туркам про темну главу в історії країни: в 1990-х роках вважалося, що між високопоставленими урядовцями і злочинним світом існує безліч зв’язків. Передбачалося, що політичні вбивства або випадки, коли люди просто зникали, могли бути на рахунку злочинних угруповань, які, як «держава в державі», могли діяти неконтрольовано.

Зараз все частіше з’являються припущення про те, що мафія допомагає уряду зміцнити свою владу «напіввійськовими засобами». Зрештою, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган все більше втрачає підтримку населення, що підриває основу його влади. «Нинішній уряд пробує новий метод, щоб зберегти владу», – підозрює Фікрі Саглар, колишній член опозиційної Республіканської народної партії та експерт з організованої злочинності. «Це метод залякування особливо людей, залучених до виборчого процесу»,- говорить він.

Контроль над сірими грошовими потоками.

Журналіст і експерт з організованої злочинності Толга Сардан з новинного порталу T24 вважає, що повернення мафії пов’язане з сірими грошовими потоками. Чакиджі і Йилмаз «в даний час роблять спроби взяти під контроль частину коштів невідомого походження, які знаходяться, зокрема, в Стамбулі», – сказав Сардан. Водночас він не вірить у те, що мафія як воєнізована сила контролюватиме ситуацію на вулицях.

На місцевих виборах в 2019 році правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) Ердогана програла опозиції в декількох великих містах, в тому числі в Стамбулі, і втратила доступ до міських фінансів. «За оцінками, щорічно в Стамбулі циркулюють близько десяти мільярдів доларів», – говорить Сардан. Гроші, які терміново потрібні президенту, щоб прогодувати свою систему кумівщини. «Ці грошові суми, звичайно, залучають і організовану злочинність», – вважає Сардан.

Інсайдер розповідає про зв’язки мафії та уряду.

У минулому тісні зв’язки з урядом приписували і хрещеному батькові мафії Седату Пекеру, відомому праворадикальними поглядами. Щоб уникнути арешту, Пекер втік до Дубая. Звідти він вже кілька місяців не дає спокою турецькому уряду, публікуючи все нові викриття на YouTube і в Twitter.

Інсайдер Пекер підтверджує, що уряд і організована злочинність об’єднують зусилля в так званій «Глибинній державі». При цьому в центрі уваги часто опинявся колишній соратник Пекера ультранаціоналістичний міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу. Коли проти Пекера було розпочато розслідування, міністр попередив його. У свою чергу мафіозі підтримував кар’єру Сойлу на держслужбі.

Якщо вірити заявам Пекера, політики і турецька мафія діють спільно не тільки з моменту звільнення Чакиджі і Йилмаза. Крім міністра внутрішніх справ Пекер назвав безліч інших відомих урядових чиновників і людей, близьких до уряду, які, як стверджується, причетні до злочинної діяльності.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button