ПолітикаСвітТуреччинa

Ердоган: Необхідно знайти рішення для співіснування двох держав на Кіпрі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав 26 жовтня, що настав час для обговорення реалістичної пропозиції для вирішення питання співіснування двох держав на розділеному острові Кіпр, додавши, що параметри поточних переговорів досить нестійкі.

Нагадаємо, що Кіпр розділився в 1974 році. Європейський союз прийняв острів в блок в 2004 році, представлений всесвітньо визнаним урядом кіпріотів-греків на півдні, а на півночі острова знаходиться Турецька Республіка Північного Кіпру, пише Duvar.

Остання спроба возз’єднання двох кіпрських сторін провалилася в середині 2017 року. Обидві сторони поклали відповідальність за колапс один на одного, а Анкара звинуватила ЄС у порушенні законів у зв’язку з визнанням тільки греків-кіпріотів.

В ході виступу на прес-конференції разом з Ерсіном Татаром, підтримуваним Туреччиною політиком, який переміг на виборах глави кіпріотів-турків минулого тижня, Ердоган сказав, що ставлення кіпріотів-греків стало причиною зриву попередні спроби знайти рішення.

«Слід розуміти, що при нинішніх параметрах після переговорного процесу, що тривав понад півстоліття, результату досягти неможливо. На даному етапі ми вважаємо, що починати переговори на основі федерації – це втрата часу. Тому ми пропонуємо почати обговорення рішення про створення двох держав на основі реалістичних пропозицій», — заявив Ердоган.

Туреччина раніше заявляла, що для вирішення кіпрського питання необхідний дводержавний механізм, але звинуватила кіпрсько-грецький уряд в тому, що він не бере участі в переговорах.

Татар у свою чергу зазначив, що пропозиція Туреччини про проведення неформальної зустрічі між Туреччиною, ТРПК, кіпріотами-греками, Грецією та Організацією Об’єднаних Націй є «останнім шансом» для досягнення угоди.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button