ЕкономікиПолітикаСвітТуреччинa

Турецька ліра знову досягла рекордно низького рівня

Курс турецької ліри знизився у вівторок, продовживши найдовшу смугу падіння з 1999 року.

Курс впав до позначки 8,1429 за долар. Об 11: 03 за стамбульським часом вона торгувалася зі зниженням на 0,7% до 8,138 за долар. Валюта слабшає протягом дев’яти тижнів поспіль, що призвело до втрат ліри в цьому році до 27%.

Туреччина, схоже, ризикує повторити валютну кризу в 2018 році, вказує Ahval. Аналітики покладають провину за падіння на центральний банк Туреччини, вказуючи на його нездатність підвищити базову процентну ставку на засіданні минулого тижня. Замість цього банк вирішив зберегти ставку на рівні 10,25%, нижче поточної інфляції в 11,8%, і скорегувати інші інструменти грошово-кредитної політики.

Турецькі державні банки продали в понеділок щонайменше 800 млн доларів за ліри, щоб допомогти стабілізувати валюту, повідомляє Bloomberg. Центральний банк уклав валютні свопи з цими кредиторами і витратив десятки мільярдів доларів своїх валютних резервів в цьому році на захист ліри.

«Туреччина все ще може закінчити 2020 рік з більш різким знеціненням, ніж 2018 рік», — заявив Ерік Мейерссон, старший економіст Handelsbanken, вказуючи на відсутність значущих змін в політиці.

Видання нагадує, що ліра втратила майже 30% своєї вартості в 2018 році, частково через слабку грошово-кредитну політику. Втрати досягли піку в серпні того ж року, коли президент Реджеп Таїп Ердоган вступив у політичне протистояння з президентом США Дональдом Трампом через затримання Туреччиною американського пастора за звинуваченням у тероризмі, що призвело до економічних санкцій Вашингтона.

Інвесторів в турецькі активи знову лякає політика. У минулі вихідні президент закликав Сполучені Штати ввести економічні санкції проти Туреччини за випробування російських зенітних ракетних комплексів С-400. Він також вступив у словесну війну з президентом Франції Еммануелем Макроном, поставивши під сумнів розсудливість Макрона після того, як той ввів жорсткі заходи проти ісламського екстремізму. У понеділок він звинуватив Францію в переслідуванні мусульман і закликав бойкотувати французькі товари, наголошується в статті.

Ліра також знижується після того, як уряд підштовхнув сплеск попиту на імпорт, викликавши бум запозичень з боку споживачів і бізнесу. В результаті марнотратні витрати перетворили профіцит поточного рахунку у великий дефіцит, чинячи тиск на валюту ще більше, оскільки турки скуповували імпорт, йдеться в матеріалі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button