СвітТуреччинa

Чи заборонені «Сірі вовки» в Казахстані?

Внесення турецької організації ультраправих націоналістів «Сірі вовки» (Bozkurtlar) в список терористичних організацій в Європі і США не є чимось новим.

Внесення турецької організації ультраправих націоналістів «Сірі вовки» (Bozkurtlar) в список терористичних організацій в Європі і США не є чимось новим.

«Сірі вовки» опинилися в центрі уваги після того, як про них заговорили в США. При цьому в таких країнах як Азербайджан і Казахстан турецьких ультранаціоналістів давно називають екстремістами і забороняють їх діяльність. В Азербайджані «Сірі вовки» були заборонені 31 березня 1995 року, в Казахстані – в 2005 році.

На підставі рішення Верховного суду Республіки Казахстан від 15 березня 2005 року «Сірі вовки» (у тексті казахстанської влади: «Боз гурд») іменуються «терористичною організацією». У цей же список внесені «рух Талібан» і «Брати-мусульмани».

У заяві, опублікованій Комітетом у справах релігій Міністерства культури і спорту Республіки Казахстан, повідомляється, що «сірі вовки», що характеризуються як «крайні радикали», раніше «вбивали політиків і лідерів профспілок, вчених і журналістів». Рішення Казахстану засноване на тому, що «сірі вовки» «загрожують суверенітету країни через ідею туранізму». У заяві йдеться, що «мета «Сірих вовків» створити єдину тюркську державу, до якої увійшов би Казахстан. При цьому рух діє як в країні, так і за її межами. Відомо, що ця організація під прикриттям своїх представників проводить кампанію з вербування Казахстанських студентів, які прямують на навчання до Туреччини».

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button