СвітТуреччинa

Туреччина деактивує понад 80 тис. мін на кордоні з Іраном

Туреччина в рамках спільного проекту, запущеного Європейським союзом і Програмою Розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), деактивує понад 80 тис.мін на своєму кордоні з Іраном, повідомляє агентство Анадолу.

Туреччина в рамках спільного проекту, запущеного Європейським союзом і Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), деактивує понад 80 тис.мін на своєму кордоні з Іраном, повідомляє агентство Анадолу.

За його даними, проект з розмінування території площею 4,2 млн кв метрів стартує в середу.

Проект вартістю 18,6 млн євро, що фінансується ЄС і здійснюваний ПРООН і турецьким центром протимінної діяльності (MAFAM), буде реалізований на території поблизу турецько-іранського кордону.

«Інтегроване управління кордонами – це підхід, який ЄС просуває у всіх своїх програмах, в тому числі при розмінуванні державних кордонів. Це модернізований, економічний і, що більш важливо, гуманний спосіб захисту кордонів. Підтримка ЄС в деактивації протипіхотних мін також допоможе Туреччині виконати свої зобов’язання по Оттавській конвенції, учасником якої країна є з 2004 року, і яка забороняє використання протипіхотних мін», — заявив Ніколаус Мейер-Ландрут, глава делегації ЄС в Туреччині.

MAFAM для проведення оцінки близько 3 тис. 502 мінних полів в регіоні, яка послужить основою для реалізації майбутніх проектів з розмінування, було виділено 2,5 млн доларів, уточнюється в статті.

За наявними даними в даний час в чотирьох турецьких провінціях над операціями з розмінування працюють 175 техніків і 16 мінно-пошукових собак, повідомляє агентство.

Нагадаємо, що Туреччина, ратифікувавши Оттавський договір в 2004 році, погодилася відмовитися від використання протипіхотних мін і створити систему гуманітарного прикордонного контролю. Зусилля ПРООН сприяють відчутному прогресу в дотриманні Оттавського договору при досягненні цілей, поставлених ЄС щодо комплексного управління кордонами. Туреччина є однією з 30 країн, де ПРООН надає підтримку національним органам з розмінування та протимінної діяльності.

Додамо, що Анкара скасувала використання протипіхотних наземних мін збройними силами Туреччини в 2011 році. У 2015 році було створено агентство з розмінування, якому доручено знешкоджувати протипіхотні міни, встановлені в прикордонних районах країни.

Крім того, за даними Landmine Monitor 2020, Туреччина входить в число 10 держав за кількістю мінних полів, площа яких перевищує 100 кв км.

 

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button