ПолітикаСвітТуреччинa

У США попередили Туреччину про нові санкції через другу батарею С-400

Роберт Менендес, високопоставлений сенатор-демократ і голова Комітету з міжнародних відносин Сенату США, ще раз попередив Туреччину про нові санкції у зв'язку з її наміром купити другу батарею оборонних систем С-400 російського виробництва.

Роберт Менендес, високопоставлений сенатор-демократ і голова Комітету з міжнародних відносин Сенату США, ще раз попередив Туреччину про нові санкції у зв’язку з її наміром купити другу батарею оборонних систем С-400 російського виробництва.

«Ми вже говорили, коли писали закон CAATSA: санкції обов’язкові для будь-якої організації, яка веде значний бізнес з російським військовим або розвідувальним сектором. Будь-які нові покупки з боку Туреччини повинні означати нові санкції», – заявив Менендес в офіційному акаунті в Twitter.

Нагадаємо, що минулого тижня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підтвердив плани Анкари продовжити закупівлю другої партії ракет С-400 російського виробництва, незважаючи на попередження Вашингтона про те, що система оборони ставить під загрозу безпеку НАТО.

«У майбутньому ніхто не зможе втручатися в те, які оборонні системи ми набуваємо, у якої країни, на якому рівні. Ніхто не може цьому перешкодити. Ми єдині, хто приймає такі рішення», — сказав Ердоган.

Відзначимо, що у Туреччини і Сполучених Штатів погіршилися відносини через політичні розбіжності по Сирії, Ізраїлю, Лівії і рішення Анкари закупити у Росії зенітні ракетні комплекси С-400, що призвело до санкцій Вашингтона.

Пентагон і Держдепартамент закликали Туреччину відмовитися від систем, придбаних у Росії в 2019 році, і відмовитися від подальших планів з купівлі, заявивши, що система може збирати конфіденційну інформацію про оборону НАТО, включаючи новий винищувач-невидимку F-35. Додамо також, що у відповідь Туреччина була виключена з програми з будівництва та закупівлі літаків. Адміністрація США також ввела санкції щодо посадових осіб Міністерства оборони Туреччини відповідно до Федерального закону Про протидію противникам Америки за допомогою закону про санкції (CAATSA).

Раніше в понеділок представник Держдепартаменту США також повідомив, що такий крок Туреччини з купівлі нового раунду російських ракет призведе до нових санкцій проти неї.

«Ми продовжуємо роз’яснювати Туреччині, що будь-які значні нові закупівлі російської зброї можуть призвести до введення санкцій CAATSA окремо і на додаток до тих, які були введені в грудні 2020 року. Ми закликаємо Туреччину на всіх рівнях і при будь-якій можливості не використовувати систему С-400 і утримуватися від закупівель будь-якої додаткової російської військової техніки», — сказав чиновник.

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button