Туреччинa

‘Уряд, очолюваний Реджепом Таїпом Ердоганом, провадить політику диктатури.’

Альянс спільних цінностей (АСЦ)

Заява АСЦ з нагоди четвертої річниці спроби здійснення державного перевороту [у Туреччині] 15 липня

https://afsv.org/wp-content/uploads/2019/07/July-15-A-Genuine-Attempt-for-a-Synthetic-Coup.pdf

            Сьогодні ми ще раз із сумом згадуємо імена тих наших громадян, які загинули внаслідок підступної спроби здійснення заколоту у Туреччині, що припала на 15 липня 2016 року. На жаль, навіть попри те, що відтоді минуло вже чотири роки, події, що відбулися тієї ночі, і досі не були розтлумачені неупереджено.

Протягом чотирьох років, що пройшли з часів заколоту 15 липня до сьогодні, уряд, очолюваний Реджепом Таїпом Ердоганом, провадить політику диктатури. Над усіма державними установами й підприємствами, серед яких можна виокремити майже всі медіахолдинги, більшість бізнесових структур, судові інстанції і, зокрема, конституційний суд, було встановлено тотальний політичний контроль. Ердоганові вдалося здобути таку масштабну підтримку виборців, що утворюють меншість електорату Туреччини, що годі й уявити; він зумів скористатися нею для встановлення необмеженої влади. Події тієї злощасної ночі стали поворотним моментом у політичній гегемонії Ердогана, а ті заяви, які з цього приводу робили представники керованого ним уряду, і досі не було досліджено з усіма деталями. Ердоган є відповідальним за значну частину смертей учасників тих перипетій, адже саме він зробив усе можливе, аби відтермінувати або скасувати розслідування цієї справи у парламенті, що призвело до замовчування проблеми. У засобах масової інформації неодноразово повідомляли про те, що Ердоган і певні люди з його оточення знали про підготовку перевороту заздалегідь, але не лише не вжили жодних заходів, аби цьому завадити, але й співпрацювали з деякими особами, підозрюваними у причетності до його організації, і ці аргументи залишаються актуальною темою для розслідування.

Беззаперечним є той факт, що, скориставшись своїми зв’язками, Ердоган вибудував на хибних аргументах цілу систему переслідування, яка дозволила йому зруйнувати життя сотень тисяч невинуватих людей, за які саме він мусить понести відповідальність. Проти півмільйона турецьких громадян було розпочато кримінальні провадження, понад сто тисяч представників турецького народу було позбавлено роботи і майна, десятки тисяч людей було заарештовано або ув’язнено, тисячі громадян піддавали тортурам або вбивали. Сотні матерів, що відбувають покарання у в’язницях разом із немовлятами й маленькими дітьми, є головними жертвами й постраждалими насильницької політики, запровадженої шляхом ратифікації постанов, що мають силу закону. Ті заходи, що вживалися проти ні в чому не винних людей у Туреччині                16 липня і надалі, − це справжній злочин проти усього людства.

Сьогодні, коли увесь світ підкосив коронавірус, Ердоган, відхиливши запит про звільнення арештантів, ув’язнених по політичних причинах, прирік їх на вірну смерть.

Ми вважаємо, що всі турецькі громадяни, які мають совість, об’єднавшись зі світовою спільнотою, мають не лише відкрито заявити про ганебні порушення прав людей у Туреччині, а й виступити із вимогою звільнити політв’язнів, яких утримують за ґратами у нелюдських умовах, значно погіршених небезпекою інфікування коронавірусом, аби нарешті зупинити Ердогана, який своїм насильницьким режимом знищує власний народ.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button