Україна

Об’єктивна дискусія про українські революції

 «Українські революції доби Незалежності у контексті націотворення» - під такою назвою у  Міжнародному культурному центрі «Сяйво» пройшла конференція, присвячена Дню гідності та Свободи.

У дискусійній розмові взяли участь провідні вітчизняні науковці, експерти, журналісти, а також учасники доленосних подій 2004-го і 2013–2014 років, що увінчалися серйозними трансформаціями та ухваленням надважливих для країни рішень.

Зі вступним словом вже традиційно виступив голова правління Міжнародного культурного центру «Сяйво», професор Володимир Сергійчук, він і  модерував захід. Володимир Іванович наголосив на ключовій ролі студентської молоді у процесі революційних перетворень в Україні пострадянського періоду. За його словами, події, зокрема 1990 року, заклали міцну цеглину у фундамент української державності. Професор Сергійчук поділився також спогадами про революційні зміни в Україні, свідком яких він був особисто.

До дискусії приєдналися й безпосередні учасники подій листопада 2004 року: так, до аудиторії звернулася кандидат історичних наук Тетяна Швидченко, яка під час Помаранчевої революції була однією з тих студенток, які вийшли на Майдан заради кращого майбутнього для України.

Керівник однієї із філій Національного музею Тараса Шевченка, а у 2013–2014 роках – студент історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та революціонер за покликом душі М. Горнійчук правдиво і неупереджено розповів про події на Майдані тих днів. Координатор воєнного напрямку освітньої організації «Експертний корпус», офіцер резерву Збройних Сил України Р. Кулик торкнувся суперечливих питань українських революцій, проблеми Криму тощо. Присутнім цікаво було слухати і промову кандидата історичних наук, голови Всеукраїнської громадської організації «Чесне слово» В. Омельчука.

Із змістовними доповідями виступили перший Надзвичайний та Повноважний Посол України у Туреччині, співзасновник Міжнародного культурного центру «Сяйво» Ігор Турянський, який запропонував, зокрема, розширити український революційний контекст до 1990 року, після чого  емоційно поділився враженнями від рішень органів влади у період революцій, а також критично, водночас справедливо оцінив діяльність МЗС України сьогодні.

Відомий український журналіст  Ельхан Нурієв проаналізував обидві українські революції з позиції формування політичної нації. Доктор історичних наук, декан факультету політології та права Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Богдан Андрусишин дав розлогий коментар щодо основної теми дискусії, а також презентував книгу про Революцію Гідності. Кандидат політичних наук, завідувач кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Юрій Бондар у своєму виступі розмірковував про революційні події у форматі «Українська преса і Майдан».

До засідання також долучилися журналіст Юнус Ердогду, радник голови правління «Сяйва» Ґокхан Демір, менеджер «Сяйва» зі зв’язків із громадськістю Серкан Огузхан та інші.

Під час цікавої дискусії панувала атмосфера демократії і взаємоповаги, про що свідчать плюралізм висловлених думок і прагнення оцінити ситуацію об’єктивно – з усіма перевагами та недоліками.

Трансляцію конференції «Українські революції доби Незалежності у контексті націотворення» можна переглянути на «YouTube»-каналі Міжнародного культурного центру «Сяйво» за посиланням:

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button