Культура

Жінка як рушійна сила радикальних змін

Пані Вомак навела страшні цифри, що відображають кількість жінок, несправедливо позбавлених волі, поділилася історіями матерів, які у пошуках кращої долі тікали з Туреччині й у жахливих злиднях перетинали Егейське море, розповіла, в яких умовах у турецьких тюрмах утримують полонянок із маленькими дітьми і навіть малюками.

15 грудня 2020 року на Інтернет-платформі «Zoom» відбувся Міжнародний круглий стіл «Роль жінки у сучасному світі. Гендерна (не)рівність», покликаний привернути увагу широкої громадськості до проблем жіноцтва і значущості жінки у сучасному суспільстві.

Співорганізаторами заходу, натхненного Міжнародним культурним центром «Сяйво», виступили Національна рада жінок України, ГО «Жіноче об’єднання «Єдність», Міжфракційне депутатське об’єднання «Платформа розвитку України», Асоціація діалогу та загальнолюдських цінностей, а також ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі».

Модерувала віртуальну дискусію пані Галина Козлова – заслужений працівник соціальної сфери України, голова ГО «Жіноче об’єднання «Єдність», помічник-консультант голови Секретаріату Міжфракційного депутатського об’єднання «Платформа розвитку України» і голова комітету «Сталий розвиток» Національної ради жінок України.

З вітальними словами виступили перший Надзвичайний і Повноважний Посол України у Туреччині, видатний український дипломат і співзасновник Міжнародного культурного центру «Сяйво» Ігор Турянський, голова Секретаріату Міжфракційного депутатського об’єднання «Платформа розвитку України» Олександр Семенко, голова Національної ради жінок України, віце-президент Європейського центру Міжнародної ради жінок, доктор медичних наук і професор Людмила Порохняк-Гановська і голова правління ГО «Федерація жінок за мир у всьому світі» Тетяна Коцеба.

Першою свою доповідь на тему «Аналіз соціологічних досліджень перетину пандемії  Covid-19 та пандемії домашнього насильства» презентувала Людмила Порохняк-Гановська. Закцентувавши на тому, що будь-яка криза призводить до зростання рівня домашнього насильства, пані Людмила підкреслила, що на тлі пандемії в Україні найуразливішою до проявів такого насилля віковою групою виявилися діти до 7 років. Спираючись на результати дослідження, здійсненого очолюваною нею громадською організацією, голова Національної ради жінок України слушно зауважила, що у майбутньому такі діти не мають широкого вибору соціальних ролей, тому стають, зазвичай, або кривдниками, або жертвами. Також пані Людмила підняла болючі питання, які знову опинилися на порядку денному у період карантину, а саме нерозвиненість транспортної інфраструктури в українських селах, занепад медичної системи на місцях й у загальнодержавних масштабах, масове повернення заробітчан у рідні села через пандемію, міграції людей із сіл до міст і навпаки, почастілі випадки фізичного, економічного та психологічного насилля в українському суспільстві, неорганізованість навчання і дозвілля дітей у період дії карантинних обмежень тощо. Пані Порохняк-Гановська побіжно говорила й про проблеми сексуального насильства, обговорення яких і досі є відчутно табуйованим в Україні. Пані Людмила не оминула увагою труднощі, викликані матеріальною скрутою та відсутністю особистого простору у членів однієї родини під час карантину й особливо самоізоляції. Громадська діячка поділилася спостереженнями про психологічний стан чоловіків, що повернулися додому із зони АТО, розповіла про волонтерські ініціативи, покликані допомогти громадянам, які опинилися у складній ситуації через пандемію, наголосила на проблемі зростання показників продажу алкоголю на тлі карантину, закцентувала на суцільному негативі у пресі та інших засобах масової інформації тощо. Попри всі складнощі, пані Людмила відзначила й певні позитивні «карантинні» тенденції, а саме згуртованість громадян і бажання допомагати одне одному, майстерність українських домогосподарок, а також те, що в Україні вдалося зберегти життя значної кількості літніх людей.

Поспілкувався з онлайн-аудиторією й Ігор Турянський, який оцінив місце українських жінок у дипломатичній сфері. Пан Ігор розпочав свій виступ із приємних і навіть кумедних спогадів зі свого професійного життя, дійшовши висновку про те, що роль жінок у суспільстві важко переоцінити. Пан Турянський, зокрема, пригадав, які враження на нього справили мистецькі роботи дітей, які стали учасниками Міжнародного творчого конкурсу «Малюнок, вірш, лист до мами», приуроченого до Дня матері. Пан Ігор описав роботу однієї дівчинки, яка метафорично зобразила численні обов’язки жінки у повсякденному і професійному житті. Пан посол детально проаналізував недоліки кадрової політики у дипломатичному корпусі України, наголосив на незбалансованості вимог та умов дипломатичної служби на фоні ротації, торкнувся питань гендерної дискримінації у цій сфері, а також надав критичну оцінку системі повторного працевлаштування дипломатів, які повернулися зі служби за кордоном, що побудована на принципах «заздалегідь зумовлених» конкурсів, і т. д.

Про роль громадських організацій у розв’язанні гендерних питань докладно доповіла Тетяна Коцеба. Пані Тетяна поділилися відомостями, які дізналася від жінок, що перебувають у зоні АТО, розповіла про насилля над жінками у буремних регіонах України й замовчування цієї проблеми на державному рівні, зосередившись на діяльності жінок-капеланів у зонах воєнних дій, які потерпають від проявів агресії найбільше.

Чи не найсильніше враження на учасників справив емоційний виступ гості з-за океану Воні Вомак – виконавчого директора ГО «Невідомі біженці» та «Нерозказані історії» (США), яка презентувала доповідь про «Вигнання турецьких жінок та порушення прав людини». Висловивши щиру подяку українським громадським організаціям за ту важливу діяльність, яку вони провадять на благо суспільства й жінок зокрема, пані Воня детально проаналізувала ситуацію із порушенням прав жінок та дітей у Туреччині, яких масово ув’язнюють за будь-які зв’язки з громадською ініціативою «Хізмет». Пані Вомак навела страшні цифри, що відображають кількість жінок, несправедливо позбавлених волі, поділилася історіями матерів, які у пошуках кращої долі тікали з Туреччині й у жахливих злиднях перетинали Егейське море, розповіла, в яких умовах у турецьких тюрмах утримують полонянок із маленькими дітьми і навіть малюками. Пані Воня закликала всіх до виявлення більшої емпатії до жінок, що стали жертвами різних видів насильства і руйнівного психологічного впливу, зауваживши, що розголос їхніх історій допоможе подолати проблему насильства у перспективі. Порівнявши дії небайдужих до чужої біди із краплинками, які поступово утворюють річку, пані Вомак висловила надію на те, що настане день, коли цей потік добрих учинків нарешті відточить камінь, врятувавши людство від усіх цих негараздів.

Спікерами заходу також стали професор кафедри філософії НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського», член спілки журналістів України Марина Препотенська, яка розповіла про «Гендерну риторику у медіапросторі», голова ГО «Фундація «Добра воля» (Польща) Аліна Доброшевська, що презентувала доповідь про «Страйк як один з інструментів захисту прав жінок у Польщі», декан факультету дистанційного навчання КНУКіМ Олена Чайковська, яка поділилася набутками проекту «Технологічний пакт для розвитку жінок у STEM-компаніях», представниця платформи Асамблеї «Україна» Ліліт Хачатрян, що дослідила проблеми захисту прав людини, свободи та юстиції, науковий співробітник ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України Галина Коломоєць, виступ якої стосувався партнерства та конструктивної співпраці суб’єктів громадянського суспільства у реалізації державної політики, а також голова правління ГО «Міжнародна школа рівних можливостей» Лариса Колос.

Переглянути конференцію та прослухати доповіді учасників можна на «YouTube»-каналі Міжнародного культурного центру «Сяйво» за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=LKAsC94RKek.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button