ПолітикаСвітТуреччинa

МЗС Туреччини: ЄС повинен дивитися на факти і побачити провокації Греції

Туреччина очікує, що Європейський союз буде діяти стратегічно на основі фактів, оскільки Греція продовжує провокації, заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу 8 грудня перед самітом, який відбудеться 10 грудня з приводу рішення про введення санкцій щодо Анкари.

На спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіжьярто Чавушоглу заявив, що Туреччина хоче поліпшити відносини з ЄС на основі повноправного членства, але проблеми між ними можуть бути вирішені тільки в тому випадку, якщо блок буде діяти виходячи зі здорового глузду на саміті, запланованому на цьому тижні і в наступний період.

«Ми очікуємо, що ЄС завжди буде діяти стратегічно і розумно, а не тільки на завтрашньому саміті. Ми хочемо, щоб це сприяло вирішенню проблем. Але для цього ЄС повинен грати роль чесного посередника», – цитує Чавушоглу Hurriyet.

Він заявив, що Греція продовжила «провокаційні» кроки в регіоні, незважаючи на спроби Туреччини вдатися до дипломатії.

Міністр вказав на той факт, що Греція припинила участь у зустрічах НАТО, незважаючи на «благі наміри» Туреччини, а також нещодавно випустила 11 повідомлень Navtex і 12 авіаповідомлень.

«Вони також зробили провокаційні кроки, щоб порушити статус демілітаризованих островів. Ми були дійсно терплячі. Греція не йде на діалог. Останнім часом вони не брали участі у зустрічах НАТО з вирішення конфліктів. Хто ж на вашу думку уникає діалогу?»- запитав він.

Чавушоглу нагадав ранні заяви Греції про те, що поки судно Oruç Reis знаходиться в регіоні вони не прийдуть на зустріч, підкресливши, що 29 жовтня турецький дослідницький корабель завершив свою діяльність в Середземномор’ї і повернувся в порт Анталії.

Нагадаємо, що Афіни звинувачують Анкару в «провокації», у зв’язку з чим міністр підкреслив, що це неправда, і ЄС повинен це побачити і бути «справедливим і чесним».

«ЄС повинен усвідомити ставлення Греції», – додав він.

Раніше 7 грудня міністри закордонних справ ЄС заявили, що Туреччина не допомогла вирішити суперечку з членами ЄС Грецією і грецьким Кіпром з приводу ресурсів природного газу в східному Середземномор’ї. Рішення про санкції у відповідь буде прийнято на саміті ЄС 10 грудня.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button