ПолітикаСвітТуреччинa

«Жорсткі санкції ЄС щодо Туреччини малоймовірні»

Підкресливши важливість діалогу і переговорів у відносинах між Туреччиною і Європейським Союзом, експерти заявили в понеділок, що не очікують жорстких санкцій щодо Туреччини від саміту лідерів ЄС в кінці цього тижня.

Емре Гонен, політолог Стамбульського університету Білгі, підкреслив, що у ЄС ніколи не було зовнішньополітичного консенсусу. Підкресливши той факт, що Туреччина все ще є кандидатом на членство в ЄС, він також повторив, що Туреччина є оплотом НАТО в Східному Середземномор’ї.

З питання про Східне Середземномор’я, за який Греція і греки-кіпріоти вхопилися як за привід для введення санкцій проти Туреччини, Гонен сказав, що «Туреччина захищає свої законні права в Східному Середземномор’ї». «Але рішення слід шукати на переговорній платформі. Якщо напруженість буде рости і далі, ЄС не зможе знайти рішення», – вказав він.

Yeni Safak нагадує, що на тлі недавньої напруженості в регіоні Греція і кіпрсько-грецька адміністрація посилили тиск на інших членів ЄС з метою введення санкцій щодо Туреччини під час саміту 10-11 грудня.

Туреччина, що має найдовшу континентальну берегову лінію в Східному Середземномор’ї, відкинула претензії Греції і кіпрсько-грецької адміністрації на морські кордони і підкреслила, що ці надмірні претензії порушують суверенні права як Туреччини, так і турків-кіпріотів.

В останні місяці Анкара направила кілька бурових кораблів для розвідки енергетичних ресурсів у Східному Середземномор’ї, відстоюючи свої власні права в цьому регіоні, а також права Турецької Республіки Північного Кіпру, вказує видання.

Турецькі лідери неодноразово підкреслювали, що Анкара виступає за вирішення всіх проблем, що залишаються в регіоні на основі міжнародного права, добросусідських відносин, діалогу і переговорів.

Разом з тим Гонен, говорячи про перспективу прийняття жорстких санкцій проти Туреччини на саміті, сказав, що очікує, що здоровий глузд візьме гору як з боку Туреччини, так і з боку ЄС, які, за його словами, потребують один одного.

Аналітик, засудивши дезінформаційну кампанію прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна щодо зображення Туреччини державою-агресором, підкреслив, що Туреччина повинна бути пильною.

«В даний час Туреччина переживає історичний момент. Вона повинна вирішити, як вона буде позиціонувати свою військову і м’яку силу, щоб бути впливовою в глобальному контексті», — вказав він.

Біргуль Демірташ, політолог з турецько-німецького університету в Стамбулі, підкреслила, що прийняття Кіпрсько-грецької адміністрації Південного Кіпру в ЄС в 2004 році — незважаючи на те, що вона відкинула план ООН по розділеному острову-глибоко змінило політику з регіональних проблем, включаючи Кавказ і Близький Схід, а також звинуватило норми і цінності в кризі відносин Туреччини і ЄС.

«Однак я бачу, що ймовірність жорстких санкцій з боку саміту ЄС невелика. Різні взаємні економічні та стратегічні інтереси не дозволять різкій риториці щодо Туреччини перетворитися на жорсткі санкції», – додала вона.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button