ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина не піде на компроміс у Середземномор’ї, незважаючи на загрози санкцій

За кілька днів до зустрічі лідерів ЄС, в ході якої вони обговорять можливі санкції щодо Анкари через її односторонній видобуток вуглеводнів в спірних водах, Туреччина заявила, що не піде на компроміс щодо своїх суверенних прав в Егейському і Середземному морях в триваючій суперечці з Грецією і грецьким Кіпром.

«Греція, як розпещене дитя Європи, прагне спровокувати санкції ЄС щодо Туреччини, грунтуючись на свої максималістські і незаконні домагання на морський кордон і повітряний простір. Ніякі санкції не змусять Туреччину ущемити свої суверенні права в районі Мейс, Кастелорізо або в повітряному просторі», – цитує Hurriyet повідомлення в Twitter, опублікованому міністерством закордонних справ у відповідь на статтю глави МЗС Греції Нікоса Дендіаса про Туреччину.

Видання нагадує, що міністр закордонних справ Греції різко розкритикував Туреччину, назвавши країну явною загрозою безпеці Європи, заявивши, що Рада Європи, засідання якої намічено на 10 і 11 грудня, не повинна залишити її дії безкарними.

У посланні турецького МЗС відновився заклик Туреччини до Греції повернутися за стіл переговорів, щоб обговорити усі розбіжності.

«Греції рано чи пізно доведеться почати беззастережний діалог з Туреччиною», — говорилося в повідомленні.

Хоча Туреччина і Греція погодилися відновити попередні переговори в кінці вересня, обидві сторони не змогли повернутися до обговорення через ескалацію в східному Середземномор’ї в середині жовтня. Немає ніяких прогнозів, що Греція прийме пропозицію про продовження переговорів з Туреччиною в найближчі дні або тижні, оскільки Афіни також скасували ініціативу НАТО з вирішення конфліктів між турецькими і грецькими збройними силами, вказується в статті.

За кілька днів до засідання Ради ЄС, Афіни і Анкара, схоже, активізували свої дипломатичні зусилля, зазначає видання. Дендіас здійснив візит на грецький Кіпр і провів телефонну розмову з Міністром закордонних справ Франції Жан-Івом Ле Дріаном, щоб узгодити їхні позиції в Раді у загальних справах, в якій 7 грудня візьмуть участь 27 міністрів закордонних справ.

Видання вказує, що Франція, Греція і грецький Кіпр вимагають рішучої реакції щодо Туреччини у вигляді комплексного пакету санкцій, покликаного завдати шкоди турецькій економіці. Вони намагаються переконати інших членів, у тому числі президента Німеччини, що це єдиний спосіб убезпечити суверенні інтереси членів ЄС проти Туреччини.

 

 

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button