ПолітикаТуреччинa

ЗМІ: Турецька опозиція працює над програмою з формування альянсу на майбутніх виборах

Джерела, які побажали зберегти анонімність повідомили Duvar, що турецькі опозиційні партії працюють над програмою зі створення альянсу на майбутніх виборах.

У програму увійдуть домовленості з різних питань, включаючи систему правосуддя і свободи.

За словами джерел, партії також планують включити в даний документ рекомендації щодо повернення до посиленої парламентської системи.

Видання нагадує, що опозиція на виборах 2018 року сформувала Національний альянс, до якого увійшли основна опозиційна Народно-республіканська партія (НРП) і «хороша партія». Крім того, хоч і неофіційно, даний союз проти уряду підтримала і прокурдська Демократична партія народів (ДПН).

Перед виборами партії опублікували двосторінковий протокол. Джерела повідомили, що на цей раз його обсяг буде розширено.

За даними співрозмовників видання, майже всі опозиційні партії працюють над конституційними змінами відповідно до повернення до парламентської системи.

Нагадаємо, що турецькі виборці підтримали зміну системи правління з парламентської на президентську за підсумками спірного референдуму щодо конституційних поправок, що пройшов 16 Квітня 2017 року. Офіційно країна перейшла на президентську форму правління, яка змінила 95-річну парламентську систему, 9 липня 2018 року.

Система надала широкі повноваження президенту Реджепу Таїпу Ердогану і дозволила йому одночасно взяти на себе повноваження лідера правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) і президента.

Слід зазначити, що опозиція наполягає на поверненні до парламентської системи.

На відміну від попереднього голосування, у виборах, намічених на 2023 рік, візьмуть участь дві нові партії: Партія майбутнього і Партія демократії і прогресу (DEVA), засновані колишніми високопоставленими чиновниками ПСР, які тепер входять до лав опозиції.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button