ПолітикаСвітТуреччинa

ЗМІ: Туреччина може перешкодити плану НАТО з реформування процедури вето

Експерти, призначені НАТО, в минулу середу представили міністрам закордонних справ країн-членів план реформування Альянсу, в тому числі пропозицію про ускладнення блокування його рішень окремими країнами, проти чого, ймовірно, виступить Туреччина, повідомляє агентство DPA.

Експертний комітет був створений навесні 2020 року незабаром після того, як президент Франції Еммануель Макрон заявив в інтерв’ю The Economist, що між партнерами по НАТО відсутня координація у важливих рішеннях з політики безпеки, підкресливши, що у Альянсу настала «смерть мозку», пише Turkish Minute.

Як повідомляє турецька Deutsche Welle, експерти також запропонували запрошувати на саміти НАТО країни, що не входять до Альянсу, і проводити ці саміти не тільки в штаб-квартирі в Брюсселі, але і в державах-членах.

Однак, згідно з джерелами, на які посилається DPA, пропозиції навряд чи будуть прийняті, оскільки Туреччина і Угорщина не погодяться ускладнювати здійснення права вето.

Відзначається, що Анкара заблокувала участь Австрії у спільних програмах НАТО через політичну напруженість з Віднем ще в 2017 році.

Швидше за все, Туреччина накладе вето на пропозицію запрошувати країни ЄС, що не входять до НАТО, на саміти Альянсу, оскільки не визнає Кіпр, який є членом Євросоюзу, в якості єдиного уряду на острові.

Відносини Туреччини з країнами НАТО натягнуті через безліч питань, таких як придбання Анкарою російської системи ППО С-400 і пошуки вуглеводнів у спірних водах Східного Середземномор’я, на які також претендує член НАТО — Греція, вказує Turkish Minute.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button