ЕкономікиТуреччинa

Ердогані не знав проблем з резервами Центрального банку?

Інформаційне агентство Reuters повідомляє з посиланням на чотири джерела з ПСР, близько знайомих з ситуацією, що рішення президента Тайіпа Ердогана про відставку глави Центрального банку Туреччини Мурата Уйсала було прийнято через кілька годин після брифінгів про нестабільний стан економіки. Раптове рішення Ердогана також спонукало його зятя Берата Албайрака піти з посади міністра фінансів.

За словами чотирьох людей, знайомих з ланцюжком подій, Наджі Агбал був призначений главою Центрального банку після того, як він і інші високопоставлені члени ПСР попередили Ердогана про різко виснажені валютні резерви.

Джерела повідомили, що протягом як мінімум двох днів брифінгів, що призвели до рішення Ердогана, він також був попереджений про нездатність отримати більше іноземного фінансування з-за кордону, а також про загрози 30% -ного падіння ліри з січня. Стурбований президент викликав тодішнього керуючого Центрального банку Мурата Уйсала, щоб запитати, як чисті валютні резерви скоротилися більш ніж наполовину в цьому році і план по відновленню буфера. Падіння зафіксовано в публічних даних центрального банку, тому це не могло бути сюрпризом, але, за словами джерел, Ердогана переконали в необхідності заміни Уйсала.

«Зміщення Уйсала і призначення Агбала відбулося в лічені години», – сказало одне з джерел, близьке до правлячої ПСР.

Минулого тижня центральний банк під керівництвом Наджі Агбала підвищив процентну ставку на 475 пунктів, що стало найбільш різким стрибком за більш ніж два роки. Тим не менш, слабкість валюти на цьому тижні передбачає, що Ердогану, можливо, доведеться зробити більше, щоб показати, що він серйозно ставиться до своєї обіцянки від 11 листопада провести сприятливі для ринку економічні реформи.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button