ПолітикаТуреччинa

Турецькі опозиціонери готові співпрацювати заради повернення до парламентської системи

Лідери правих опозиційних турецьких партії «майбутнього» і «хорошої партії» в понеділок домовилися працювати над спільним проектом по переходу на посилену парламентську систему, від якої Туреччина відмовилася в 2018 році.

Рішення було прийнято за підсумками зустрічі голови Партії майбутнього Ахмета Давутоглу і лідера «хорошої партії» Мераль Акшенер, повідомляє BBC Turkish.

Давутоглу, колишній союзник президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який заснував свою партію в грудні минулого року, раніше в цьому місяці закликав до переходу на посилену парламентську систему.

Акшенер сказала, що «хороша партія» також працює над аналогічним проектом.

«Тепер ми маємо намір об’єднати наші зусилля і вивчити точки дотику», – цитує висловлювання Акшенер BBC Turkish.

Нагадаємо, що Туреччина перейшла на президентську систему за підсумками спірного референдуму, що відбувся в 2017 році в період режиму надзвичайного стану після невдалої спроби державного перевороту, зробленої в липні 2016 року. Система вступила в дію після президентських виборів у червні 2018 року.

Правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) Ердогана стверджує, що нова форма правління дозволить забезпечити більш плавну роботу уряду і покладе відповідальність за законодавчу владу на парламент в якості противаги виконавчої влади президента.

Однак нова система опинилася в центрі критики за те, що фактично скасувала пост прем’єр-міністра при передачі виконавчих повноважень президенту, який управляє країною в рамках обмежених стримувань і противаг.

«Сьогодні ми виступаємо не тільки проти президентської форми правління, а й проти мажоритарної системи, яка з’явилася з Конституцією 1924 року, і системи опіки, введеної з Конституцією 1961 року. Ми закликаємо до повністю прозорої, ясної і відкритої парламентської системи», — заявив Давутоглу.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button