ЕкономікиТуреччинa

Турецькі інвестори почали скуповувати долари під час рекордного зростання ліри

Багато турецьких компаній і приватних осіб минулого тижня почали скуповувати іноземну валюту, незважаючи на те, що ліра виросла до максимуму, зафіксованого майже за два десятиліття, повідомляє Bloomberg з посиланням на анонімних валютних трейдерів.

Попит на долари майже не змінився, в той час як ліра підскочила більш ніж на 10% по відношенню до американської валюти, проте підвищення мало чим допомогло відновити віру в стабільність ліри серед багатьох турків, відзначає Bloomberg.

«Місцеві роздрібні інвестори не хочуть продавати свої депозити у твердій валюті. Навпаки, вони поступово почали скуповувати долар після того, як ліра подолала позначку в 8», — сказав Онур Ільген, глава казначейства MUFG Bank в Туреччині.

Зростання курсу ліри призупинилося в понеділок, коли турецька національна валюта впала на 0,5% до 7,6976 за долар. Невідповідність між попитом іноземних інвесторів на ліру і турками виникла напередодні засідання Національного Центрального банку, наміченого на цей тиждень, на якому, як очікують багато економістів, банк істотно підвищить процентні ставки. Це збільшить прибутковість інвесторів, які володіють валютою.

Сума іноземної валюти на місцевих депозитних рахунках за перші три дні минулого тижня підскочила трохи більше ніж на 1,5 млрд доларів, або менш ніж на 1%. Згідно з даними, опублікованими ЦБ, за тиждень, що закінчився 6 листопада, коли ліра впала до рекордно низького рівня в 8,58 за долар, депозити виросли до рекордно високого рівня в 224,2 млрд доларів.

Нагадаємо, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 7 листопада відправив у відставку і призначив нового главу Центробанку. Рішення турецького лідера викликало у економістів та іноземних інвесторів надії на підвищення процентної ставки, що становить 10,25%, на засіданні в четвер.

Згідно з середньою оцінкою економістів, які взяли участь в опитуваннях Reuters і Bloomberg минулого тижня, Центральний банк на чолі з новим керуючим Наджі Агбалом, колишнім міністром фінансів, підвищить контрольний показник на 4,75 процентних пункти до 15%.

Настільки істотне підвищення процентних ставок допоможе стабілізувати ліру, але також може ввергнути країну в економічний спад. Ердоган є затятим прихильником більш низьких процентних ставок, які його уряд використовував для стимулювання буму запозичення в цьому році, вказується в статті.

Відзначимо, що ліра у вівторок продовжила тенденцію до зниження, подешевшавши на 0,5% до 7,7344 за долар.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button