ЕкономікиТуреччинa

Опитування: ЦБ Туреччини може підвищити процентні ставки до 15%

Центральний банк Туреччини, як очікується, підвищить процентні ставки на 4,75 процентних пункти на засіданні наступного тижня, свідчать дані опитування економістів Reuters.

Банк підвищить базову ставку до 15% 19 листопада з попередніх 10,25%, показала медіанна оцінка 13 економістів. Всі учасники опитування прогнозували зростання, причому прогнози варіювалися від 4 процентних пунктів до 5,75 процентних пунктів, повідомляє Reuters.

Агентство нагадує, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звільнив і замінив главу Центрального банку Мурата Уйсала після того, як ліра впала до послідовних рекордних мінімумів по відношенню до долара. Колишній міністр фінансів Наджі Агбал став третім главою регулятора за останні 16 місяців.

Центральний банк використовував так званий коридор процентних ставок для встановлення середньої вартості фондування для банків, яка зросла приблизно до 14,4% з 7,5% у липні. Уйсал і його Комітет з грошово-кредитної політики залишили базову ставку без змін на рівні 10,25% в жовтні, що викликало подальший розпродаж ліри, наголошується в статті. Минулого місяця вони підняли ставку на 2 процентних пункти.

У минулу середу Ердоган пообіцяв провести економічні реформи, включаючи «гірку» політику, щоб стабілізувати економіку і залучити іноземні інвестиції. Інвестори сприйняли цю заяву як знак того, що він підтримає підвищення ставок ЦБ. Однак президент Туреччини виступив проти підвищення вартості запозичень, заявивши, що вони носять інфляційний характер.

Відзначимо, що ліра піднялася до позначки 7,68 за долар з мінімуму 8,58 проти американської валюти, досягнутого минулої п’ятниці.

Агбал заявив на цьому тижні, що його головною метою було досягнення і підтримання цінової стабільності. Річна інфляція споживчих цін в країні становить 11,9%.

Разом з тим американський інвестиційний банк Goldman Sachs заявив, що очікує підвищення ставки на 4,75 процентних пункти, але поки неясно, як довго Центральний банк буде утримувати ставки на такому рівні.

«Очевидно, що напрямок політики змінюється, але, враховуючи прогнози в минулому, нам важко оцінити, наскільки Центральний банк може посилити її і як довго він зможе її підтримувати», – вказав аналітик Goldman Sachs Мурат Унур клієнтам у своєму звіті, повідомляє Reuters.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button