ЕкономікиТуреччинa

Новий глава ЦБ Туреччини Наджі Агбал не має досвіду роботи в сфері грошово-кредитної політики

Наджі Агбал, призначений Ердоганом на посаду нового глави Центрального банку Туреччини, ніколи не працював в ЦБ з моменту приходу ПСР до влади в 2002 році.

Відзначається, що з дня заснування ПСР в 2001 році всі призначені владою керівники Центрального банку мали досвід роботи в ЦБ. Наджі Агбал став винятком.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган у п’ятницю звільнив главу ЦБ країни Мурата Уйсала і призначив на його посаду колишнього міністра фінансів Наджі Агбала. Марат Уйсал очолював Банк Туреччини трохи більше року: минулого літа він змінив на цій посаді Мурата Четінкаю, який, за припущенням Reuters, був відправлений у відставку через небажання знижувати ставки.

В останні два з половиною місяці курс турецької ліри майже щотижня оновлював історичні мінімуми проти долара і закрив торговельну сесію п’ятниці в області 8.50. З кінця серпня Турецька валюта подешевшала на 15% з гаком. Цього року ліра залишається найгіршою валютою країн, що розвиваються, з результатом -30% до долара.

Новий глава регулятора Наджі Агбал не має досвіду роботи в сфері грошово-кредитної політики, але вважається доброзичливим до ринку технократом. Аналітики прогнозують, що він буде підвищувати ставки для захисту ліри і заспокоєння інвесторів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button