ПолітикаСвітТуреччинa

«Перемога Байдена, швидше за все, ускладнить дії Ердогана в Східному Середземномор’ї»

Перемога колишнього віце-президента Джо Байдена на президентських виборах в США, швидше за все, ускладнить дії Туреччини в східній частині Середземного моря, вважає аналітик з політичних ризиків Ян Бреммер.

Бреммер, засновник і президент Eurasia Group, пише в статті для Ekathimerini, що якщо Байден переможе президента Дональда Трампа, то нова адміністрація, швидше за все, приєднається до Європейського союзу в опорі діям президента Реджепа Таїпа Ердогана в регіоні.

«У той час як результати виборів в США будуть мати мінімальний прямий вплив на безпосередню ситуацію на сході країни, напруженість що зберігається в середньостроковій перспективі може спровокувати дії Байдена проти Ердогана з негативними наслідками для Туреччини», — вказує Бреммер.

В якості кандидата колишній віце-президент привселюдно виступав проти дій Туреччини, які критикували члени ЄС Греція і Кіпр. Вони вважають дії Туреччини незаконними, а Анкара відкидає ці звинувачення. Вважається, що цей регіон багатий ресурсами природного газу, до яких, за твердженням Туреччини, її морські сусіди не мають доступу, зазначає автор.

Адміністрація Байдена, на думку Бреммера, також буде більш схильна чинити тиск на Туреччину з приводу покупки нею російської системи протиракетної оборони С-400 і конфлікту між Вірменією і Азербайджаном в Нагірному Карабасі.

При президенті Трампі Туреччина уникла покарання відповідно до Закону Про санкції США за придбання російських ракет. Його адміністрація також залишається осторонь від бойових дій на Кавказі, незважаючи на недавню спробу державного департаменту США домогтися припинення вогню, додає аналітик.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button