Світ

Безпрецедентний законопроєкт: у США карають Китай за примусове вирізання органів

Цей документ став першим несимволічним законодавчим заходом у США, що протидіє цим злочинам.

Вперше в історії США Палата представників 27 березня ухвалила законопроєкт, який передбачає притягнення до відповідальності комуністичного Китаю за насильницьке вирізання органів у в’язнів совісті. Цей документ став першим несимволічним законодавчим заходом у США, що протидіє цим злочинам.

Документ H.R. 1154, який дістав назву «Закон про припинення насильницького вирізання органів» 2023 року, булоухвалено 413 голосами проти 2. Він спрямований на те, щоб накласти санкції на будь-кого, хто залучений до жахливого акту, і вимагати щорічної звітності уряду про таку діяльність, що відбувається в кожній іноземній країні.

Rep. Chris Smith (R-N.J.) at the Policy Forum on Organ Procurement and Extrajudicial Execution in China on Capitol Hill on March 10, 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Будівля Капітолію США у Вашингтоні (фото: The Epoch Times)

Член палати представників Кріс Сміт, автор законопроєкту передбачив покарання у законопроєкті для тих, кого було визнано причетним до насильницького вирізання органів: цивільний штраф розміром до 250 000 доларів США та кримінальне покарання розміром до 1 мільйона доларів США та 20 років позбавлення волі.

The U.S. Capitol building in Washington on Feb. 28, 2023.(Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Член палати представників Кріс Сміт (фото: The Epoch Times)

Перед голосуванням Кріс Сміт сказав в інтерв’ю TheEpochTimes: «Це злочин, це злочин проти людяності, і це військовий злочин, тому що це війна з невинними людьми в Китаї, і [китайський лідер] Сі Цзіньпін несе пряму відповідальність, але й тих, хто охоче церобить, також буде притягнуто до відповідальності». Виступаючи у Палаті представників, демократ СьюзанВайлд наголосила на вимозі про щорічну звітність у законопроєкті. За її словами, це забезпечить Сполученим Штатам «інформативну оцінку масштабів та поширеності цієї проблеми».

«З огляду на геноцид, який триває, ми не можемо вірити Пекіну на слово про те, що він робить чи не робить», — сказала вона. — «Ми ніколи не повинні відвертатися від несправедливості та репресій, хоч би де вони відбувалися».

Примарні спогади

Новина про ухвалення законопроєкту стала обнадійливою для багатьох, хто вижив після переслідування за свою віру з боку режиму компартії Китаю. Серед них ХаньЮй, прихильник переслідуваної духовної групи Фалуньгун, яку вважаютьголовною групою жертв незаконної торгівлі органами в Китаї.

Духовна практика Фалуньгун (ін. назва Фалунь Дафа), якамістить підвищення моральності відповідно до принципів чесність, доброта, терпіння та виконання п’яти енергетичних вправ, була дуже популярною у Китаї у 1990-х рокахчерез свою користь для фізичного та психологічного здоров’я. Наприкінці 90-х нею займалося від 70 до 100 мільйонів людей.

Сприймаючи цю популярність як загрозу своєму контролю, Комуністична партія Китаю (КПК) у 1999 роцірозпочала кампанію з ліквідації, внаслідок чого мільйони прихильників Фалунь Дафа було затримано, а за останні 23 роки загинула невідома кількість людей від рабської праці, тортур та інших зловживань.

У 2019 році незалежний трибунал у Лондоні після річного розслідування дійшов висновку, що насильницьке вирізання органів відбувалося в Китаї багато років «у значних масштабах», причому затримані практикувальники Фалуньгун були основним джерелом органів. Водночас Суд не виявив «жодних доказів того, що ці злочинні дії було припинено».

Уродженці Пекіна Хань було 19 років, коли 2004 року вона втратила батька через переслідування за практику Фалуньгун.

Вона досі не може забути ту мить, коли востаннє його побачила вже мертвим. Його тіло було у кімнаті судово-медичного центру серед десятків офіцерів у формі. Його обличчя було надзвичайно худим і все в синцях.

У нього не було ока, а вниз від горла простягався довгий розріз, зшитий докупи чорною ниткою. Поліція змусила її вийти, коли вона спробувала розстебнути сорочку, щоб подивитися, де закінчується шов.

Пізніше тітка та дядько ХаньЮя розірвали його сорочку, перш ніж поліція змогла їх зупинити. Вони виявили, що розріз сягає його живота. Усередині не було жодних органів, лише лід.

І таких історій безліч. Батька Цзян Лі, ЦзянСіціна, відставного чиновника місцевого податкового бюро в мегаполісі Чунцін, заарештували після рейду в травні 2008 року — за три місяці до того, як Пекін прийняв свої перші Олімпійські ігри — і засудили до одного року тюремного ув’язнення в трудовому таборі без суду.

Він помер наприкінці січня наступного року. За день його родичі прийшли відвідати його, пізніше вони стверджували, що він був абсолютно здоровим. Поліція спалила тіло в крематорії через кілька днів, потім вона погрожувала і переслідувала сім’ю, коли ті намагалися докопатися до причини смерті. Чиновник прокуратури Чунціна ЧжоуБайлінь сказав їм, що всі органи ЦзянСіціна були «витягнуті та перетворені на медичні зразки».

«Вилучення органів у живих людей — це злочин, якого ніколи раніше не бачили на цій планеті, і це досі відбувається», — сказалаTheEpochTimesЦзян Лі, яка зараз живе в Нью-Йорку. За її словами, вона сподівається, що уряд США допоможе «негайно зупинити такий злочин проти людяності, притягнути до відповідальності Комуністичну партію Китаю та всіх винних і очистити державну машину, яка все ще вчиняє злочини».

«Важливий крок уперед»

ТорстенТрей, виконавчий директор групи медичної етики «Лікарі проти насильницького вирізання органів», привітав законопроєкт як «важливий крок уперед» у наданні допомоги в «підвищенні критичної обізнаності» про насильницьке вирізання органів», але вважає, що потрібні додаткові заходи для приборкання медичного туризму до Китаю.

Чого не вистачає, за його словами, то це вимоги до всіх, хто в’їжджає до Сполучених Штатів — чи то легальних і нелегальних іммігрантів, чи громадян США — відповісти чи «імпортували» вони нещодавно пересаджений орган із країн, які, як відомо, закуповують органи шляхом насильницького вирізання органів», а також вказати суму грошей, сплачених за органи.

Сміт, конгресмен від штату Нью-Джерсі, сказав, що законопроєкт може охоплювати будь-кого, хто бере участь у насильницькому вирізанні органів, зокрема пацієнтів, які отримують органи.

«Як вам стало відомо, що у певний день у вас буде печінка, готова до роботи? Це тому, що вони вбивають людину, щоб отримати її», — додав він, маючи на увазі випадки, коли китайські лікарні обіцяли доставити життєво важливі органи у зазначену дату — що неможливо у донорських системах органів.

У всьому світі Ізраїль, Тайвань, Італія та Іспанія вже заборонили трансплантаційний туризм.

Європейський парламент, Конгрес США та різні місцеві органи в різних країнах також публічно засудили насильницьке вирізання органів режимом, але ще не вжили законодавчих заходів.

«Незважаючи на весь економічний та політичний тиск, який чинить компартія Китаювпродовж багатьох років, за допомогою цього акту уряд США офіційно, на світовій арені, закликає КПК припинитивбивати людей заради органів».

За матеріалами The Epoch Times

Будемо вдячні, якщо зможете розповсюдити цю інформацію якнайширшому колу людей.

Повідомте, будь ласка, якщо не бажаєте отримувати цю інформацію надалі.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button