ЕкономікиТуреччинa

Албайрак заявив, що економіка Туреччини зростає, хоча ліра досягає рекордних мінімумів

Міністр фінансів і казначейства Туреччини Берат Албайрак заявив, що турецька економіка зростає, хоча турецька ліра ослабла до рекордно низького рівня вище 8,05 по відношенню до долара 26 жовтня.

«Останні дані показують, що наша економіка зростає», — написав Албайрак, який також є зятем президента Реджепа Тайіпа Ердогана, у своєму Твіттері, викликавши здивування у багатьох через падіння курсу ліри в країні.

Ліра ослабла до рекордно низького рівня 26 жовтня, постраждавши від занепокоєння інвесторів з приводу рішення Центрального банку республіки минулого тижня зберегти свою ставку на утриманні і різних джерел геополітичної заклопотаності.

Напруженість у відносинах з США, конфлікт з Францією, суперечка між Туреччиною і Грецією з приводу морських прав і конфлікт в Нагірному Карабасі — все це вибило інвесторів з колії.

Ліра ослабла більш ніж на 1% до позначки 8,067 з закриття на позначці 7, 965 23 жовтня і це стало найгіршим показником серед аналогів на ринках, що розвиваються. Цього року національна валюта втратила 26% своєї вартості і більш ніж удвічі знизився з кінця 2017 року.

«Зростаюча геополітична напруженість з США і ЄС — це нові джерела тиску, що послаблюють ліру. Інші основні елементи-це сумнів у достовірності грошово-кредитної політики і адекватності прибутковості ліри», – цитує Duvar трейдера місцевого ринку Forex.

У статті також нагадується, що Центральний банк республіки залишив свою ключову ставку на рівні 10,25% 22 жовтня і підвищив своє вікно пізньої ліквідності до 14,75%, заявивши, що значне посилення фінансових умов вже було досягнуто після кроків щодо стримування інфляційних ризиків.

Очікувалося, що регулятор підвищить свою ставку на 175 базисних пунктів через ослаблену ліри, що було викликано побоюваннями з приводу інфляції і сильно виснажених валютних резервів Центрального банку.

Крім того, ліра досягла рекордно низького рівня вище 9,5 по відношенню до Євро. Номіновані в доларах державні облігації Туреччини впали на 1,4 цента. Основний Стамбульський фондовий індекс також знизився на 1,2%.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button