СвітТуреччинa

Туреччина стала найбільшим у світі імпортером відходів з ЄС

Туреччина стала найбільшим імпортером відходів з Європейського Союзу, але більша їх частина не переробляється.

Найбільша частка відходів надходить з Великобританії, Франції, Німеччини та Бельгії, і їм довелося знайти нові ринки для експорту, оскільки Китай припинив імпорт іноземних відходів у 2018 році, повідомляє France24.

За даними Eurostat, в 2016 році Туреччина імпортувала 4 тис.тонн відходів на місяць, але до 2019 року цей показник досяг 48 тис. 500 тонн на місяць.

Ведат Кіліч, голова Burkasa, компанії з переробки вторсировини в Бурсі, розповів в інтерв’ю France24, що всі гранули з переробленого пластику, відслідковуються за допомогою системи штрих-кодів.

Тим не менш, з’являються повідомлення про те, що частина відходів скидається в турецькій сільській місцевості або спалюється.

Седат Гундогду, професор Університету Чукурова, сказав, що сектор переробки відходів дезорганізований і неконтрольований.

«Надходить велика кількість відходів, які не можна переробляти», — цитує Гундогду France24.

Компанії з переробки збирають відходи, які вони можуть переробити, але більша частина решти вивозиться на звалища, а південне узбережжя Туреччини тепер стало найбільш забрудненим ділянкою Середземного моря.

Професор зазначив, що турецька частина Середземного моря в три або чотири рази більше забруднена мікрочастинками і пластиком, ніж інші його частини.

Ніхан Теміз з турецького Greenpeace заявила France24, що законодавства для запобігання забруднення недостатньо. За її словами, імпорт відходів до Туреччини  «необхідно краще регулювати, і весь процес повинен бути прозорим». Greenpeace хоче, щоб Туреччина припинила імпорт іноземних відходів і зосередилася на управлінні власним побутовим сміттям, з якого переробляється тільки 10%.

«В даний час немає системи сортування сміття на муніципальному або національному рівні, а збором відходів займаються близько 500 тис.збирачів, які ходять по вулицях, збираючи різні матеріали для продажу», — зазначає France24.

Додамо, що в Туреччині у вересні була сформована нова «партія зелених», яка сподівалася висунути екологічні питання на турецький політичний порядок денний.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button