Туреччинa

КС Туреччини: Порушення прав спостерігалися в ході розгляду 94% апеляційних справ

Згідно з судовою статистикою, в період з 2012 по 2020 роки Конституційний суд Туреччини постановив, що порушення прав людини мали місце в ході розгляду 93,7% апеляцій, які були прийняті судом вищої інстанції.

Суд вищої інстанції виніс рішення про порушення прав по 10 тис. 428 з 11 тис. 124 прийнятих апеляцій. Близько 55% цих справ стосувалися права на справедливий судовий розгляд, 25,9% — прав власності і 5,7% — свободи вираження думки.

Тим часом з 244 тис.743 апеляцій, розглянутих Конституційним судом в період з вересня 2012 року по вересень цього року, близько 220 тис. 202 апеляції були визнані неприйнятними, вказує Duvar.

Видання зазначає, що Конституційний суд часто виносить рішення, що суперечать політиці партії влади та її партнера по коаліції.

Наприклад, раніше у вересні суд виніс рішення на користь колишнього депутата від основної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Еніса Бербероглу, заявивши, що його право балотуватися на виборах, а також його право на особисту свободу і безпеку були порушені.

Турецький парламент 4 червня позбавив Бербероглу депутатського поста разом з двома іншими депутатами від прокурдської Демократичної партії народів (ДПН).

Берберглу був засуджений до 5 років і 10 місяців тюремного ув’язнення у справі про вантажівки Національної розвідувальної організації( MIT), які були навантажені зброєю та прямували до Сирії. Його звинуватили в наданні відеозапису вантажівок журналісту Джану Дюндару і відправили до в’язниці в 2017 році.

Він був переобраний до парламенту на виборах 24 Червня 2018 року, але не був звільнений з в’язниці до 20 вересня 2018 року, коли Касаційний суд відклав виконання вироку у зв’язку з його переобранням депутатом.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button