ПолітикаСвітТуреччинa

Німеччина застерігає Туреччину від «провокацій» у Східному Середземномор’ї

Туреччина повинна утриматися від «провокацій» в територіальній суперечці в Східному Середземномор'ї, заявив Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас.

«Анкара повинна покласти край взаємодії між розрядкою і провокаціями, якщо уряд зацікавлений в переговорах – як він неодноразово підтверджував», — цитує Reuters слова Мааса в Берліні перед його візитом на Кіпр і в Грецію. Він сказав, що Німеччина солідарна з Кіпром і Грецією як партнерами по Європейському союзу.

Політична і військова напруженість між Туреччиною і Грецією знову загострюється, незважаючи на те, що обидві сторони погодилися на попередні переговори в кінці вересня, уточнює агентство. Дата переговорів, спрямованих на деескалацію триваючого місяць протистояння з приводу розвідки вуглеводнів на шельфі Туреччини в межах міжнародно визнаних морських кордонів Греції і Кіпру, поки не призначена.

У статті наголошується, що Туреччина вивела своє науково-дослідне судно Oruç Reis зі спірних вод минулого місяця, щоб виконати попередню умову Греції для переговорів, посередником в яких виступила Німеччина. Але в понеділок судно знову попрямувало до грецької території, щоб провести сейсмічні дослідження.

Судно Oruç Reis знаходилося приблизно в 80 кілометрах на південь від грецького острова Кастеллорізо о 8.30 ранку за місцевим часом у вівторок, згідно з даними marinetraffic.com.

У військово-морському повідомленні, випущеному Туреччиною в неділю, вказувалося, що судно буде проводити сейсмічні дослідження поблизу Кастеллорізо. Спроби Туреччини розвідати вуглеводні біля берегів острова були головним каталізатором попередньої напруженості.

Разом з тим Маас скасував запланований на цей тиждень візит в Анкару і відправиться тільки в Афіни і Нікосію, заявив представник МЗС Німеччини, повідомляло видання Kathimerini в понеділок. Повідомлення про це надійшло через кілька годин після того, як Туреччина оголосила про повернення Oruç Reis в Східне Середземномор’я.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button