ЕкономікиТуреччинa

ЄБРР: борг турецьких банків-це слон в кімнаті

За даними Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), безнадійні борги банківської галузі Туреччини можуть збільшитися, коли зростання кредитування сповільниться.

Непрацюючі кредити (NPL) в Туреччині скоротилися в цьому році, за офіційними даними, незважаючи на падіння вартості ліри і масові реструктуризації боргів.

«Проблема NPL-це слон в кімнаті», – сказав Роджер Келлі, провідний регіональний економіст ЄБРР в Стамбулі, в інтерв’ю Bloomberg. Бум кредитування збільшує ризик залучення більш ризикованих клієнтів і означає, що більша частина боргів банків відносно свіжа, додав він.

У статті наголошується, що уряд Туреччини прагнув спровокувати кредитний бум, очолюваний державними банками, щоб допомогти повернути економіку до зростання після спалаху COVID-19. Банки, включені до списку, також були змушені видавати більше кредитів споживачам і підприємствам банківським регулятором і Центральним банком, який покарав тих, хто не відповідав цільовим показникам зростання кредитування.

ЄБРР, один з найбільших кредиторів Туреччини за останнє десятиліття, запропонував владі створити компанію з управління активами для управління поганими боргами, відображаючи аналогічні ініціативи, зроблені найбільшими економіками після глобальної фінансової кризи 2008 року, уточнюється в статті. Але ця пропозиція не була прийнята.

За даними банківського регулятора Туреччини, частка непрацюючих кредитів у загальному обсязі заборгованостей знизилася до 4,1% в серпні з 5,3% на початку року. Зниження відбулося, незважаючи на 25%-е падіння курсу ліри по відношенню до долара, відзначає Bloomberg. Слабша ліра робить погашення боргу, номінованого в іноземній валюті, більш дорогим.

Але банківський регулятор змінив спосіб класифікації поганих кредитів, надавши більш тривалий період часу, перш ніж банки повинні будуть класифікувати їх як такі. Він також закликав банки заморозити виплати за існуючими боргами.

Більше кредитів може залишитися неоплаченими, оскільки зростання кредитування нормалізується, процентні ставки ростуть, а уряд скасовує стимулюючі заходи, зазначив у свою чергу Келлі.

Загальний обсяг кредитів банків виріс на 34% за рік до жовтня, що викликало стурбованість інвесторів, які говорять, що бум веде до різкого зростання імпорту і збільшення дефіциту поточного рахунку, що потенційно дестабілізує економіку, підкреслюється в статті.

Побоюючись зниження курсу ліри і річної інфляції в 11,8%, Центральний банк почав посилення грошово-кредитної політики, підвищивши базову процентну ставку до 10,25% з 8,25% минулого місяця і реалізуючи інші заходи, які, за його словами, покликані стримати зростання цін, нагадує Bloomberg.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button