ЕкономікиТуреччинa

У Туреччині створять виконавчий комітет з індустріалізації

Уряд Туреччини заявив, що створить виконавчий комітет з індустріалізації для розширення виробничих потужностей країни, провівши ключову структурну реформу під керівництвом президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Комітету також буде доручено зробити Туреччину важливим гравцем у глобальній конкуренції, заявив у середу міністр промисловості Мустафа Варанк, повідомляє агентство Анадолу.

«Ми зробили історичний крок для зміцнення турецької промисловості та технологічної екосистеми, і була проведена найкритичніша структурна реформа за останній період», — сказав Варанк.

Ердоган створив кілька подібних комітетів під своїм керівництвом з тих пір, як Туреччина перейшла до президентської системи правління на виборах в 2018 році, наголошується в статті. Він також став головою суверенного фонду добробуту країни, призначив свого зятя Берата Албайрака міністром фінансів і казначейства і наділив себе повноваженнями наймати і звільняти високопоставлених чиновників Центрального банку.

Разом з тим рішення нового комітету будуть прийматися спільно з профільними міністерствами, додав Варанк.

«Ми прискоримо координацію між інститутами в таких областях, як фінанси, митниця, навколишнє середовище, інфраструктура, логістика та енергетика, і допоможемо інвесторам ясно бачити майбутнє», — зазначив міністр.

Разом з тим інвестори закликають уряд провести структурні реформи в своїй економіці, але кажуть, що кроки повинні включати відновлення незалежності економічних і фінансових інститутів, таких як Центральний банк. Ліра впала до рекордних мінімумів цього року частково через побоювання з приводу неортодоксальної грошово-кредитної та економічної політики, відзначає Ahval.

Варанк у свою чергу підкреслив, що комітет також полегшить контроль за державними закупівлями відповідно до місцевих виробничих пріоритетів.

Туреччина прагне збільшити промислове виробництво і експорт, щоб зменшити залежність країни від імпортних товарів. Попит на імпорт зріс цього року після того, як уряд вжив заходів економічного стимулювання, включаючи повінь ринку дешевими кредитами від державних банків. Дефіцит поточного рахунку помітно збільшився, що викликає побоювання з приводу економічної стабільності.

Промислове виробництво в Туреччині зросло на 10,4% в серпні, досягнувши максимуму в річному численні більш ніж за два з половиною роки, показали офіційні дані на цьому тижні, вказує Ahval. У місячному численні зростання виробництва знизилося до 3,4% з 8,5% в липні, наголошується в статті.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button