ПолітикаСвітТуреччинa

У Європарламенті вважають, що риторика Туреччини стає «все більш войовничою»

Глава Європарламенту Давид Сассолі заявив, що риторика влади Туреччини стає все більш войовничою.

«Турецька риторика стає все більш войовничою, і конфлікт в Нагірному Карабасі явно не пом’якшує її», — цитує ТАСС його відповідь на питання журналістів про те, чому Євросоюз не може рішучими діями реагувати на загальну поведінку Туреччини, включаючи в Середземному морі. За словами Сассолі, він не раз піднімав це питання на засіданнях з лідерами ЄС.

Агентство нагадує, що Греція і Кіпр протягом декількох місяців активно вимагають Єврораду ввести санкції щодо Туреччини через її дії в Середземному морі. Греція уклала цього літа з Італією і Єгиптом угоду про розмежування морських зон, які підтверджують право грецьких островів на морський шельф і виняткову економічну зону. Анкара заявила, що не визнає греко-єгипетську угоду, і направила дослідницьке судно Oruc Reis у супроводі групи військових кораблів для сейсмічної розвідки на грецькому морському шельфі поблизу острова Кастелорізо. У відповідь Греція привела в бойову готовність свої збройні сили і заявила, що буде захищати свої суверенні права.

13 вересня судно повернулося в турецький порт Анталья для проведення планового технічного огляду, проте Туреччина заявляла, що сейсмічна розвідка в Середземному морі буде продовжена. За останніми даними, в понеділок Oruc Reis знову вийшов в море з порту Анталії.

Що стосується конфлікту в Нагірному Карабасі, то президент Франції Емманюель Макрон 2 жовтня на полях саміту ЄС в Брюсселі заявив, що понад 300 сирійських ісламістів перекинуті через турецький Газіантеп в зону конфлікту. У зв’язку з цим Брюссель закликав Анкару не втручатися в конфлікт і сприяти його мирному врегулюванню.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button