СвітТуреччинa

Туреччина не підписала лист із закликом до Китаю звільнити уйгурів  

39 країн направили спільний лист владі Китаю із закликом до негайного звільнення уйгурів, які насильно утримуються в концентраційних таборах у Східному Туркестані. Примітно, що Туреччина звернення не підписала.

Автори спільного листа попросили офіційний Пекін надати повний доступ до Східного Туркестану міжнародної делегації незалежних експертів, до якої увійдуть члени Верховного комісара ООН з прав людини.

«Згідно з отриманими нами достовірними даними, більше мільйона чоловік довільно містяться в таборах «політичного виховання» в Сіньцзяні (Східний Туркестан). Ми бачимо все більше повідомлень про серйозні порушення прав людини в регіоні. Крім уйгурської культури, існують серйозні обмеження свободи релігії або переконань, свободи пересування, свободи асоціацій і вираження думок. Пекін продовжує повсюдне спостереження і непропорційно націлений на уйгурів та інші меншини. Є також кілька повідомлень про обов’язковий контроль над народжуваністю, включаючи примусову працю і стерилізацію. Звертаючи увагу на ситуацію з правами людини в Сіньцзяні, ми просимо країни не повертати прохачів притулку з Сіньцзяня», – йдеться в спільному листі, текст якого опублікований на офіційній сторінці в Твіттер німецького представництва в ООН.

Лист підписали 39 країн: США, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Гаїті, Гондурас, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Маршаллові острови, Монако, Науру, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Великобританія.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button