ПолітикаСвітТуреччинa

Сенатори США знову закликають ввести санкції проти Туреччини через С-400

Два американських сенатори закликали адміністрацію президента США Дональда Трампа ввести санкції проти Туреччини, після того як з'явилися повідомлення про те, що вона випробувала російську систему протиракетної оборони на літаках Штатів, що належать союзнику НАТО Греції.

Система С – 400 нібито була активована, коли літак повернувся з спільних військових навчань Греції, Франції, Італії та Кіпру в кінці серпня, проведених у відповідь на дії Туреччини в Східному Середземномор’ї, повідомляє Тһе Hill.

Американські законодавці закликають Білий дім ввести санкції проти Туреччини з тих пір, як вона погодилася купити у Москви С-400 в 2017 році. Анкара прийняла поставку зброї в минулому році. Сенатори також подали запит після повідомлень минулого тижня про те, що Туреччина планує протестувати радари системи.

«Враховуючи цю інформацію, ми знову закликаємо вас ввести санкції щодо Туреччини, як того вимагає закон», – написали сенатори Кріс Ван Холлен і Джеймс Ланкфорд в листі держсекретареві Майку Помпео, вказує The Hill.

Сенатори попросили Помпео підтвердити, чи дійсно Туреччина активувала радари С-400 для виявлення грецьких літаків і інтегрувала Анкара цю систему в тактичну лінію передачі даних НАТО, запитавши, чи дозволить це «Росії збирати інформацію про союзників по НАТО».

США вже видалили Туреччину з програми закупівлі винищувачів-невидимок F – 35 у відповідь на покупку російських систем. Але адміністрація Трампа не змогла ввести подальші санкції, хоча вони потрібні відповідно до закону про протидію противникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA) для ведення бізнесу з російською оборонною промисловістю.

Грецька газета Kathimerini повідомила в понеділок, що Туреччина активувала радари С-400 для відстеження літаків. Крім того, агентство Bloomberg писало у вівторок, що Туреччина планує протестувати цю систему на наступному тижні, посилаючись на невідомого чиновника, обізнаного в цьому питанні. Відеозапис у соціальних мережах показав вантажівки, що перевозять зброю.

«Повідомлення про цю активізацію ясно показують, що Туреччина не має наміру змінювати курс і відмовлятися від цієї системи. Крім того, повільні темпи, з якими Міністерство оборони рухається, щоб видалити Туреччину з ланцюжка поставок F-35, без сумніву, підбадьорили турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана», — додали Ван Холлен і Ланкфорд.

У статті наголошується, що турецькі фірми продовжують виробляти запчастини для F-35.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button