ЕкономікиТуреччинa

Турецька ліра опустилася до мінімуму, зафіксованого за останні 27 років

Центральний банк Туреччини оголосив, що індекс реального обмінного курсу ліри досяг найнижчого рівня, зафіксованого за 27 років.

Дана обставина пов’язана з погіршенням відносин між Анкарою і Брюсселем, що посилило геополітичні проблеми країни, в результаті чого 7 жовтня ліра впала до 7,88 за долар, пише Duvar.

Індекс реального ефективного обмінного курсу (REER) Центрального банку Туреччини опустився до 62,21, знизившись на 1,59 пункту, що нижче рівня, який спостерігався під час кризи, що виникла в результаті затримання в Туреччині пастора Бронсона в 2018 році. Треба сказати, що дана обставина викликала стурбованість аналітиків, зазначає видання.

Реальний ефективний обмінний курс, заснований на індексі споживчих цін, є потужним інструментом для вимірювання купівельної спроможності валюти.

Слід зазначити, що у вересні 2017 року REER становив 91,69, різко впавши до 62,56 у вересні 2018 року і піднявшись до 76,96 у вересні 2019 року.

Разом з тим ліра подешевшала на 1% через стурбованість з приводу конфлікту на Кавказі і можливих санкцій США. Крім того, Європейський союз заявив, що шанси на потенційний вступ Туреччини в блок з кожним днем стають все менше.

Турецька національна валюта цього року демонструє найгірші результати серед аналогів на ринках, що розвиваються, втративши майже третину своєї вартості.

Економіка Туреччини, що залежить від туризму, сильно постраждала від пандемії COVID-19. Очікується, що підвищений рівень інфляції і друга хвиля коронавірусу в усьому світі будуть перешкоджати відновленню країни.

«В даний момент на Туреччину обрушується ідеальний шторм… Це один з найбільш вразливих ринків із-за дуже крихкої інституційної структури і дуже великих потреб у зовнішньому фінансуванні», — сказав Якоб Крістенсен, головний аналітик, керівник відділу досліджень ринків в Danske Bank.

На даний момент акції Туреччини впали приблизно на 0,2%.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button