Світ

Ексзаступника голови молдовської спецслужби помістили під домашній арешт на 30 діб

Опублікованим 11 червня рішенням суд зобов'язав уряд Молдови виплатити кожному з депортованих по 25 тисяч євро.

Колишнього заступника голови Служби інформації і безпеки Молдови Александра Балтагу, затриманого у справі про висилку турецьких вчителів, помістили під домашній арешт на 30 днів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Newsmaker.

Александра Балтагу затримали 6 вересня. Його підозрюють у перевищенні службових повноважень у зв’язку з висилкою з Молдови семи громадян Туреччини, співробітників ліцеїв Orizont. Також фігурантом справи стала директор Бюро з міграції та біженцям Ольга Поалелунжь: їй заборонили виїжджати з країни.

Приводом для розслідування стало, зокрема, те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав її винною в порушенні прав семи висланих з країни громадян Туреччини, співробітників мережі молдавсько-турецьких ліцеїв Orizont. Зазначимо, рішення ЄСПЛ опублікували ще 11 червня 2019 року.

Опублікованим 11 червня рішенням суд зобов’язав уряд Молдови виплатити кожному з депортованих по 25 тисяч євро.

Нагадаємо в 6 вересні 2018 року, з Молдови вислали сімох співробітників мережі молдавсько-турецьких ліцеїв Orizont. Їх відправили чартерним рейсом, оплаченим з бюджету СІБ, до Туреччини, де їх відразу розвезли по в’язницях. П’ятьом з них вже винесли остаточні вироки — від 6 до 12 років в’язниці, ще двоє чекають рішень суду за ґратами. Всіх їх звинуватили в причетності до спроби вчинити держпереворот в Туреччині в 2016 році. Всі вони в цей час перебували в Молдові.

6 вересня офіцери Служби інформації і безпеки Молдови (СІБ) затримали шістьох співробітників мережі турецьких ліцеїв Orizont. Затриманим вони сказали, що йдеться про звичайну перевірку документів, після якої, якщо все гаразд, їх відпустять.

Про затримання у четвер вранці на своїй сторінці у Facebook повідомила виконавчий директор Amnesty International в Молдові Христина Перетятку.

Очевидці затримання підтвердили інформацію про затриманих, пише News Maker.

“Було три машини, поліцейські автомобілі попереду і ззаду, а також фургон. Вони просили наші документи, ми розуміли, що щось не так і не хотіли віддавати, перевірили документи і відпустили нас, але незабаром знову затримали”, — розповів учитель Хасан Бариш.

За його словами, люди, які проводили затримання, показали документи, в яких було написано, що вони з СІБ. Серед затриманих – директор Дурлештської філії Реза Доган, заступник генерального директора мережі Хасан Караджоглу, піар-директор Ясина Озділ, фінансовий директор Мюждата Челяді. Пізніше стало відомо про затримання директора ліцею в Чадир-Лунзі Феридуна Туфекчі, а також про затримання вчителя турецької мови з філії на Чеканах Хусейна Байратара.

“Я кілька разів питав у чому причина, мені сказали, що це не моя справа, це звичайна перевірка документів і якщо все в порядку, всіх затриманих відпустять”, — сказав він.

Один з юристів мережі ліцеїв Orizont виїхав до аеропорту Кишинева, щоб переконатися в тому, що затриманих не вивезуть в Туреччину.

На сайті СІБ вранці 6 вересня 2018 з’явилося повідомлення, в якому йдеться, що відомство проводить “комплексну операцію з попередження загроз нацбезпеці в декількох населених пунктах країни”. Операція проводиться силами Антитерористичного центру СІБ. Деталі операції в службі обіцяють надати пізніше.

Нагадаємо, що в березні цього року прокуратура по боротьбі з корупцією і особливих справ затримувала директора столичного теоретичного ліцею Orizont Тургая Шена, щоб “заслухати обставини по кримінальній справі”. Після допиту його відпустили. Про яку саме справу йдеться і чим вона закінчилася досі не відомо. Зараз Шен перебуває за межами Республіки Молдова. За інформацією ЗМІ, Шен попросив політичного притулку в Молдові, щоб його не вислали в Туреччину, як це сталося з турецькими викладачами в Косово.

29 березня поліція Косово затримала шістьох громадян Туреччини (п’ять працівників шкіл та одного медика). Причина — їх зв’язок з мережею шкіл Феттулаха Гюллена, якого влада Туреччини звинувачує в організації держперевороту 2016 року. А 30 березня прем’єр-міністр Косово відправив у відставку главу МВС і секретної служби за те, що вони без його відома терміново і таємно затримали і екстрадували з Косова до Туреччини шість турецьких громадян.

У травні 2017 року під час зустрічі з молдовським прем’єр-міністром Павлом Філіпом його турецький колега Біналі Йилдирим зажадав закрити в Молдові мережу ліцеїв Orizont, адже, за його словами, керівництво цих навчальних закладів пов’язано з Фетхуллахом Гюленеом, якого влада Туреччини звинувачує в організації спроби державного перевороту в липні 2016 року. У відповідь Філіп запевнив, що молдовська влада підтримує конституційну владу Туреччини, але для закриття ліцеїв необхідні докази. Сам Гюлен, який вже багато років живе в США, заперечує причетність до спроби путчу.

Мережа приватних ліцеїв Orizont діє в Молдові 24 роки. Зараз в цій країні відкрито п’ять філій.

Європарламент жорстко засудив викрадення послідовників руху Ґюлена

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button