СвітТуреччинa

Турецький Halkbank не може ухилиться від звинувачення США в порушенні санкцій проти Ірану

Американський суддя 1 жовтня відмовився відхилити обвинувальний акт, в якому турецький Державний кредитор Halkbank звинувачувався в допомозі Ірану в ухиленні від американських санкцій.

Окружний суддя США Річард Берман відхилив заяву Halkbank про те, що закон про іноземний суверенний імунітет захищає його від судового переслідування, заявивши, що цей закон не надає імунітету в кримінальному процесі, пише Duvar.

Він також пояснив, що виключення для комерційної діяльності «явно застосовне і підтримує судове переслідування Halkbank», пославшись на взаємодію банку з посадовими особами Міністерства фінансів США і передбачуване відмивання більше 1 млрд доларів через фінансову систему Сполучених Штатів.

Юристи Halkbank в США не відразу відповіли на прохання про коментарі. Міністерство юстиції також поки не надало жодної інформації.

Halkbank не визнає себе винним у звинуваченнях у банківському шахрайстві, відмиванні грошей і змові, висунутих в жовтні минулого року.

Видання нагадує, що прокуратура США звинуватила Halkbank у використанні підставних компаній в Ірані, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах для ухилення від санкцій, дозволяючи конвертувати доходи від нафти і газу на золото і сприяючи фіктивним закупівлям продуктів харчування і ліків.

Вони також звинуватили Halkbank в тому, що він допоміг Ірану таємно перевести 20 млрд доларів із заблокованих коштів, включаючи 1 млрд доларів через рахунки в США.

Судовий процес призначений на 1 березня 2021 року, уточнюється в статті.

Halkbank окремо попросив федеральний апеляційний суд Манхеттена замінити Бермана іншим суддею через його передбачувану упередженість, що Берман категорично спростовує.

Берман курирував кілька пов’язаних справ, включаючи засудження в 2018 році колишнього виконавчого директора Halkbank Мехмета Хакана Атілли і визнання провини Рези Зарраба, турецько-іранського бізнесмена, що дав свідчення проти Атілли.

Зазначається, що справа турецького кредитора посилила напруженість в американо-турецьких відносинах і знову привернула увагу до недавніх мемуарів колишнього радника США з національної безпеки Джона Болтона. Болтон написав, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган в 2018 році вручив президенту США Дональду Трампу службову записку, в якій говорилося, що Halkbank слід визнати «невинним», на що Трамп відповів, що проблема буде «вирішена» після заміни прокурорів.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button