ПолітикаСвітТуреччинa

«Анкара не вагалася через санкції ЄС щодо Східного Середземномор’я»

Туреччина буде ще більш рішуче захищати свої територіальні права в Східному Середземномор'ї, якщо Європейський союз в кінцевому підсумку вирішить ввести проти неї санкції за розвідку нафти і газу на шельфі, заявив представник турецького зовнішньополітичного відомства.

Високопоставлений чиновник, який побажав залишитися анонімним, заявив, що санкції не зупинять Туреччину, і припустив, що вони можуть поставити під загрозу запланований діалог між Анкарою і Афінами щодо спірних морських кордонів і прав на нафту і газ, пише Duvar.

Видання нагадує, що нещодавно лідери ЄС прийняли рішення «покарати» Туреччину, якщо вона продовжить операції в спірних водах. Санкції можуть вступити в силу вже в грудні, якщо «провокації», за їхніми словами, не припиняться.

Напруженість між Туреччиною і Грецією, членами НАТО, загострилася останнім часом, проте нещодавно обидві сторони заявили, що відновлять «переговори», які закінчилися в 2016 році.

Переговори-це спроба «залучити Грецію в діалог, і врешті-решт Греція погодилася на це, і ми сподіваємося відновити їх найближчим часом», ймовірно, в цьому місяці, сказав турецький чиновник Duvar.

Але «якщо ЄС застосує санкції, це нас не зупинить», запевнив анонім. «Навпаки, це зміцнило б нашу рішучість і було б негативною позицією з боку Європейського Союзу. Ми будемо продовжувати нашу програму, як ми це робили. Санкції – це не правильний шлях і вони не завадять нам захистити наші права на наш континентальний шельф, а також права турків-кіпріотів», – додав чиновник.

Однак Алісса де Карбоннель, заступник директора по Європі і Центральній Азії Міжнародної кризової групи, заявила, що згода Анкари продовжити переговори з Афінами була тим, що застопорило посилення санкцій.

«Але якщо Туреччина відкликала один розвідувальний корабель, у неї все ще є два у водах, на які претендує Кіпр. Найменший член ЄС буде продовжувати наполягати на санкціях на порядку денному до тих пір, поки вони це роблять», — сказала де Карбоннель.

Нагадаємо, що виступаючи в парламенті 1 жовтня, президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина вважає за краще вирішувати розбіжності в Східному Середземномор’ї шляхом діалогу і не прагне до напруженості і зіткнень в регіоні.

Тим часом турецький аналітик Беркай Мандирачі заявив, що результати саміту лідерів ЄС були «кращими з тих, на які Анкара могла сподіватися».

«Замість того, щоб зациклюватися на загрозі санкцій, що зберігається, Анкара повинна скористатися можливістю, наданою конструктивною лінією, яка була вироблена на саміті ЄС, щоб знову активізувати позитивний політичний порядок денний з ЄС», — додав аналітик.

 

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button