ПолітикаСвітТуреччинa

Туреччина закликала перетворити Середземне море в «басейн світу»

Президент Реджеп Таїп Ердоган 28 вересня закликав до створення в Східному Середземномор'ї «басейну миру», зазначивши, що, на його думку, зацікавлені сторони можуть прийти до взаємовигідної формули.

«Давайте знову перетворимо Середземне море в басейн світу. Не будемо забруднювати його чисті води. Сьогодні ми підтримуємо дипломатію канцлера Німеччини Ангели Меркель. Я вірю, що буде знайдена безпрограшна формула», — цитує його Hurriyet.

Турецький лідер заявив, що в політиці в Східному Середземномор’ї Туреччина покладається на два стовпи. Перший-це справедливе розмежування морських юрисдикцій, а другий — захист прав та інтересів кіпріотів-турків як партнерів острова.

За словами президента, Туреччина віддає перевагу справедливому вирішенню суперечок, повторивши, що Анкара готова до діалогу з Грецією.

У посланні, направленому в ООН 22 вересня, Ердоган запропонував скликати регіональну конференцію для врегулювання територіальних суперечок у Східному Середземномор’ї.

«Ми вважаємо, що створення Форуму енергетичного співробітництва буде корисним», – додав він.

Ердоган сказав, що Анкара виступає за співпрацю, мир і рівність, але проти одностороннього доконаного факту.

«Ми хочемо, щоб в регіоні відновилася атмосфера миру. Середземне море-це море, яке зближує нас і зміцнює нашу співпрацю. Для Алжиру, Єгипту, Ізраїлю, Палестини, Туреччини та Греції Середземне море — це дах нашої великої родини. Ми можемо вирішувати проблеми в Середземномор’ї, не виключаючи один одного, а збираючи учасників за одним столом», – заявив він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button