ЕкономікиТуреччинa

Відомий американський економіст про Туреччину: Резерви порожні, є небезпека рецесії

Центральний банк Туреччини підвищив процентну ставку вперше з 2018 року на тлі щотижневих рекордів падіння ліри по відношенню до долара.

Після того, як зниження курсу Турецької ліри до долара з початку 2020 року перевищило 28%, Центральний банк за підсумками засідання Комітету з грошово-кредитної політики вирішив підвищити ставку РЕПО, відому як «ставка політики», з 8,25% до 10,25%.

Професор факультету прикладної економіки Університету імені Джона Хопкінса Стів Ханке сказав турецькій службі «Голосу Америки», що крок Центробанку є на сьогоднішній день вірним. Це дозволить тимчасово утримати курс турецької ліри, однак для зниження інфляції і припинення знецінення ліри потрібно подальше підвищення процентних ставок.

Ханке зазначив, що багатьох аналітиків не здивувало рішення турецького Центробанку. При цьому професор підкреслив, що рівень інфляції в Туреччині набагато вище, ніж стверджує влада.

«Валютні резерви Туреччини в даний час практично порожні. У країни великий борг, який вона повинна виплатити протягом наступних кількох місяців. Поточний дефіцит також дуже великий. Одна з причин цього в тому, що доходи від туризму впали. Дефіцит поточного рахунку становить 4% від ВВП. Це дуже високий показник», – сказав Ханке.

 

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button