ЕкономікиСвітТуреччинa

США попереджають Туреччину про борг у сфері охорони здоров’я в розмірі 2,3 млрд доларів

США заявили, що Туреччина повинна міжнародним медичним компаніям 2,3 млрд доларів і повинна погасити цей борг, щоб запобігти відходу американських фармацевтичних фірм з Республіки.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і його зять, міністр фінансів і казначейства Берат Албайрак, пообіцяли швидко погасити заборгованість ще рік тому, коли вона становила 230 млн доларів, але це зобов’язання не було виконано, заявив у середу посол США в Туреччині Девід Саттерфілд, повідомляє Reuters.

Туреччина зараз просить компанії погодитися на значне скорочення суми заборгованості, але будуть наслідки для неплатежів або таких скорочень, додав Саттерфілд на торговій конференції, вказується в статті.

«Компанії розглянуть можливість відходу з турецького ринку або скоротять свою присутність на ньому. Це не той напрямок, який служить інтересам Туреччини», — сказав він.

Агентство зазначає, що турецький уряд прагне укласти угоду про вільну торгівлю зі Сполученими Штатами, щоб допомогти диверсифікувати свій експорт і збільшити двосторонню торгівлю до 100 млрд доларів з 21 млрд доларів в минулому році. Але відносини між двома країнами зіпсувалися в останні роки після того, як Анкара закупила у Росії зенітні ракетні комплекси С-400 і відмовилася звільнити американського пастора, обвинуваченого в тероризмі в 2018 році.

Підкреслюється також, що дефіцит бюджету Туреччини значно збільшився за останні два роки, оскільки валютна криза в 2018 році супроводжувався спалахом коронавірусу в березні цього року, що спонукало уряд різко збільшити витрати для прискорення економічного зростання. Турецька ліра торгується на рекордно низькому рівні по відношенню до долара, що ще більше чинить тиск на державні фінанси. Туреччина в минулому прагнула переглянути ціни на ліки, щоб скоротити витрати на охорону здоров’я, заявляючи, що витрати несправедливі.

Американські медіафірми також можуть в кінцевому підсумку покинути турецький ринок після того, як правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) Ердогана прийняла закон через парламент, що робить їх більш підзвітними з приводу контенту, сказав Саттерфілд.

«Політика, яка зобов’язує великі компанії соціальних мереж зберігати дані користувачів тільки в Туреччині, може створити спочатку нерівномірне ігрове поле»,- додав він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button