ПолітикаТуреччинa

Дослідження: більшість турків хочуть дипломатичного вирішення спору в східному Середземномор’ї

Згідно з опитуванням, опублікованим дослідницькою компанією MetroPoll, більшість турків вважають, що для врегулювання кризи з Грецією в східному Середземномор'ї потрібно знайти дипломатичне рішення.

Серед опитаних 59,7% висловилися за мирне вирішення територіальної суперечки між Туреччиною і Грецією, а 31,7% заявили, що в разі необхідності республіці слід вдатися до військової сили.

Нагадаємо, що Анкара і Афіни висловлюють претензії на райони східного Середземномор’я, стверджуючи, що вони належать їх континентальним шельфам. Напруженість між країнами загострилася на початку серпня, коли Туреччина направила розвідувальне судно Oruç Reis в район між Кіпром і грецьким островом Крит, заявивши, що воно буде працювати там до кінця місяця. Дана обставина викликала військове протистояння з ризиком переростання в пряму конфронтацію. Афіни пообіцяли захищати свій суверенітет і закликали інші держави-члени Європейського Союзу накласти санкції на Туреччину через суперечку.

В цілому 8,6% опитаних metropoll заявили, що не знають, як вирішити конфлікт.

Найбільший відсоток прихильників військового рішення, а саме 40,5% і 50% відповідно, припав на частку виборців правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) і її союзника по коаліції ультраправої Партії націоналістичного руху (ПНР).

Виборці прокурдської Демократичної партії народів (ДНП) найменше схиляються до військового рішення — всього 8%, за ними йдуть прихильники основної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) з 20,9%.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button