ПолітикаСвітТуреччинa

Пентагон спростував чутки про плани США знайти заміну турецькій базі Інджірлік в Греції

Міністерство оборони США 15 Вересня спростувало коментарі високопоставленого сенатора, який припустив, що Штати нарощують свій потенціал на грецькому острові з метою знайти заміну дислокації своїх сил на Турецькій авіабазі.

Представник Пентагону підполковник Томас Кемпбелл повідомив, що Вашингтон «не планують припиняти присутність на авіабазі Інджірлік», пише Hurriyet. Раніше сенатор Рон Джонсон заявив газеті Washington Examiner, що США нарощують свою присутність на військово-морській базі на Кріті в якості альтернативи.

«США протягом десятиліть працювали на авіабазі Інджірлік на запрошення турецького уряду, і наша постійна присутність там демонструє триваючі і міцні відносини між США і нашим союзником по НАТО Туреччиною», – зазначив Кемпбелл.

Джонсон, впливовий сенатор-республіканець, який очолює Комітет з внутрішньої безпеки Сенату, заявив в інтерв’ю, опублікованому минулого тижня, що офіційні особи США активізували зусилля по виходу з Інджірліка на тлі напруженості між Вашингтоном і Анкарою.

В якості підстави для посилення розбіжностей слід відзначити підтримку США YPG, сирійського відгалуження терористичної Робочої партії Курдистану( РПК), покупку Туреччиною передової російської системи протиповітряної оборони С-400 і подальше рішення Вашингтона виключити Анкару з програми виробництва спільних ударних винищувачів F-35.

Сенатор також розповів Examiner, що США хочуть «зберегти повну присутність і співпрацю в Туреччині», проте додав, що напруженість спонукає чиновників прискорити виведення військ.

«Я не думаю, що ми хочемо здійснити цей стратегічний зсув, але я переконаний, що, займаючи оборонну позицію ми повинні дивитися на реальність ситуації. Ми вже розглядаємо Грецію як альтернативу», – сказав він.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button