СвітТуреччинa

МЗС Греції: Туреччина повинна негайно вивести свої судна з грецького шельфу

Перший заступник голови МЗС Греції Мільтіадіс Варвіціотіс, виступаючи на засіданні комітету Європарламенту у закордонних справах, присвяченому відносинам з Туреччиною, заявив, що Анкара повинна негайно вивести свої судна, включаючи військові кораблі, з грецького континентального шельфу в Східному Середземномор'ї.

Варвіціотіс підкреслив, що «Євросоюз повинен негайно почати грати належну йому роль в регіоні Східного Середземномор’я, коли під загрозою знаходиться Європейський суверенітет і його стратегічна автономія», вказує ТАСС. «Ескалація повинна бути негайно припинена. І це повинні зробити ті, хто викликає напруженість. Всі турецькі судна, включаючи і військові кораблі, повинні бути негайно виведені, враховуючи, що їх присутність є порушенням суверенних прав, що має бути відразу ж припинено», — додав Варвіціотіс.

За його словами, наступне засідання Європейської Ради «має послати рішучий сигнал Анкарі» «У той час, як ми залишаємося прихильними концепції конструктивного партнерства з Туреччиною, ми хочемо, щоб Туреччина змінила свою поведінку, негайно припинила свої провокації і загрози і почала сумлінний діалог, націлений на мирне вирішення цієї суперечки», — сказав перший заступник голови МЗС Греції.

Варвіціотіс нагадав слова грецького прем’єра Кіріакоса Міцотакіса про те, що Греція може бути як будівельником мостів для зміцнення відносин між ЄС і Туреччиною, так і перешкодою для цього. «Якщо Туреччина вирішить продовжувати свій нинішній курс, то тоді не буде іншої альтернативи, окрім як вжити розумних та ефективних заходів проти Туреччини. Ми повинні послати чіткий сигнал через санкції: ЄС сповнений рішучості захищати безпеку в близькому районі Східного Середземномор’я, і немає місця провокаційним і нелегальним діям. Ми не повинні забувати, що й інші країни теж чекають, щоб побачити, як ми колективно відреагуємо на цю ситуацію. Немає іншого варіанту, якщо ми хочемо, щоб нас сприймали і до нас ставилися як до авторитетного глобального гравця, дійсно відстоює положення міжнародного права», — сказав Варвіціотіс.

Підписатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button